Varkenshouderij

Nieuws 222 x bekeken 2 reacties

'Betere marges varkenshouderij in het verschiet'

Amsterdam – De marges in de varkenshouderij kunnen de komende jaren verbeteren doordat de zeugenstapel Europees fors krimpt, bedrijven nieuwe marktsegmenten aanboren en de vraag naar vlees wereldwijd scherp toeneemt.

Dat zei Wilbert Hilkens, sectormanager Dierlijke Sectoren van ABN Amro Bank, op de bijeenkomst Visie op Sectoren die de bank organiseerde.

Volgens Hilkens kan de zeugenstapel in Europa richting 2013, als nieuwe strenge welzijnseisen ingaan, met circa 30 procent krimpen. ”Zelfs als het 15 procent is, heeft het een enorme impact. Minder dieren vertaalt zich in een lagere vleesproductie, terwijl de vraag naar vlees in Europa gelijk zal blijven en daarbuiten toeneemt.”

Hilkens schetst de Nederlandse situatie: ”wij denken dat voor 20 procent van ons klantenbestand de benodigde investeringen in dierenwelzijn onbetaalbaar zijn. De bedrijven die overblijven, zullen in de loop der jaren wel groeien waardoor het aantal dieren terugkomt op het huidige niveau, maar in de tussenliggende periode zijn betere prijzen mogelijk en de grotere bedrijven die worden gevormd zijn ontegenzeggelijk vaak productiever.”

Voorzitter Wyno Zwanenberg van belangenorganisatie NVV denkt dat de uitval van bedrijven nog hoger kan uitvallen. ”De NVV schat in dat in Nederland een derde van de bedrijven de investeringen al heeft gedaan, een derde het kan en het voor een derde van de bedrijven spannend is.”

Dat een handelsdeal met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur roet in het eten gooit, betwijfelt Hilkens. ”In de praktijk zal de EU vasthouden aan bepaalde invoereisen waaraan in Zuid-Amerika niet makkelijk wordt voldaan. We moeten ook waken voor defaitisme. Brazilië produceert misschien 33 miljoen ton varkensvlees, de EU 150 miljoen ton. De opschaling die in Brazilië nodig is, zal niet gemakkelijk of heel snel kunnen gaan.”

De grondstofprijzen die voor boeren zijn gestegen zullen volgens Hilkens uiteindelijk ook worden doorberekend door de voedingsretail. Volgens Hilkens moeten wel meer vaste mechanismen worden gevonden waardoor hogere grondstofprijzen sneller door schakels in de keten kunnen worden doorberekend. Eerder pleite het particuliere veevoerbedrijf De Heus hier al voor.

”Van oudsher absorbeerden mengvoederbedrijven voor het overgrote deel hogere prijzen voor granen en soja, maar zij worden nu door de scherpe bewegingen op de grondstofmarkten ook gedwongen hogere prijzen te rekenen aan boeren. Die zijn op hun beurt niet in staat net zo snel hun afnemers te bewegen tot een hogere prijs.”

Hilkens ziet nog nieuwe mogelijkheden voor diversificatie in het varkensvleessegment. ”Of het ook echt extra marge oplevert hangt wel sterk af van hoe het segment wordt aangestuurd. Men moet niet alleen aan de verkoopknop draaien, maar ook aan de aanbodknop. Dat kan voor bepaalde partijen lastig zijn.” De zogeheten sterrenvleesketen wordt door slachter Vion aangestuurd. Hilkens wil geen commentaar geven over individuele bedrijven.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Mensen,laat je niks wijs maken.In 2008 hadden we een vergelijkbare situatie met duur voer en drastische inkrimping van de zeugenstapel.Toen zeiden de banken en adviseurs ook dat alles we weer goed zou komen.Kijk nu wat het gevolg is.
    Productiviteit zeugen neemt ieder jaar toe en zodra er weer een beetje verdiend wordt wordt er in de landen met lagere kostprijs weer fors uitgebreid.

  • no-profile-image

    Wilbert Hilkens

    Het volume dat wordt aangehaald door de schrijver is niet uitgedrukt in tonnen maar in aantallen varkens, dit om misverstand te voorkomen. Belangrijk is wel om in het achterhoofd de productieverhoudingen goed te hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.