Varkenshouderij

Nieuws 431 x bekeken

Verbod biggencastratie vastgelegd in Zweedse wet

Stockholm – Castratie van biggen zonder verdoving wordt in Zweden verboden zodra er ’alternatieve methoden beschikbaar zijn om de vleeskwaliteit te waarborgen’.

Dat besluit heeft het parlement in Stockholm genomen. Wanneer het verbod ingaat blijft daarmee vooralsnog onduidelijk. Het besluit is ook tegen de zin van de regering en de georganiseerde landbouw. Zij menen dat daarmee een open deur wordt ingetrapt terwijl niettemin sprake blijft van een negatief signaal naar de varkenshouderij. ”Een akkoord om aan de biggen pijnstillers toe te dienen bestaat al en een EU-wijde branche-overeenkomst voorziet in verdoving of langdurige pijnbehandeling op zijn laatst met ingang van volgend jaar,” aldus het standpunt van de tegenstanders.

Voor de voorstanders zijn de genoemde akkoorden echter juist de reden om de zaak ook in de wet vast te leggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.