Varkenshouderij

Nieuws 188 x bekeken

Varkenspest onder controle in Oost-Europese landen

Brussel – De Oost-Europese landen Hongarije, Slowakije en Roemenië lijken varkenspest onder controle te hebben. Dat blijkt uit een presentatie over de situatie in het permanent comité voor diergezondheid in Brussel.

Sinds najaar 2009 is er bij wilde zwijnen en bij gehouden varkens geen varkenspestvirus meer gevonden. Bij wilde zwijnen werden wel antistoffen tegen tegen het virus aangetroffen. Dit neemt in de loop der tijd af. Opvallend is dat er in Hongarije wel Bovine Virus Diarree is vastagesteld bij acht wilde zwijnen.
In Roemenië zijn sinds oktober 2007 eveneens geen uitbraken geweest met varkenspest bij wilde zwijnen. In het land is een grootschalige bestrijdingscampagne gaande. Sinds 2007 loopt een vaccinatiecampagne onder wilde zwijnen en gehouden varkens worden met regelmaat onderzocht op klinische verschijnselen van varkenspest.
In Slowakije zijn sinds 2008 geen gevallen van varkenspest meer vastgesteld. In 2008 werd nog een bedrijf besmet verklaard, maar daarna is zowel bij gehouden varkens als bij wilde zwijnen geen virus meer aangetroffen. Ook in Slowakije is een breed bestrijdingsprogramma ingezet, bestaande uit controles in gehouden varkens en vaccinatie van wilde zwijnen. De bestrijding wordt deels betaald door de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.