Varkenshouderij

Nieuws 337 x bekeken

Rabobank: Japan zal fors meer voeding importeren

Utrecht - Japan moet door de aardbeving, tsunami en nucleaire crisis veel meer voedsel importeren, terwijl de exportpositie van de Japanse voedingsindustrie aanzienlijk is verslechterd. Dat meldt de Rabobank in het rapport “Japan Earthquake- Magnitude of Impacts on Food & Agriculture”. Voor de EU liggen er vooral kansen voor de varkensvlees en kaasuitvoer.

Tijdelijk leiden de rampen op korte termijn tot een vraaguitval, waarbij consumenten letten op de houdbaarheid van producten. Hoe houdbaarder het product, des te aantrekkelijker. Japanse producenten van voedsel worden deels geraakt door stralingsangst, maar ook door onbetrouwbare stroomvoorziening.

De capaciteit van voerfabrieken in Japan is door de tsunami met circa 15 procent gedaald, aldus de Rabobank. De verwerking van tarwe loopt moeizaam door de uitval van stroom. Hetzelfde probleem speelt in de veehouderij, waar vriesopslag door stroomuitval onbetrouwbaar is geworden. De vleesproductie daalt volgens de bank door de rampen met 70.000 tot 350.000 ton.

Japan gaat vanwege de angst op nucleaire besmetting van voedsel en de productieproblemen meer importeren. Rabobank verwacht dat Japan vooral meer vis, vlees, fruit en groenten invoert. De producten worden met name gekocht van de sterkste handelspartners van Japan, zoals de VS, Australië en China.

Voor leveranciers uit de Europese Unie lijkt de toenemende import betrekkelijk weinig te betekenen. Wellicht liggen de grootste kansen bij varkensvleesexporteurs en kaashandelaren. Japan is één van de grootste importeurs van kaas. De getroffen regio was de laatste jaren goed voor circa 15 procent van de Japanse zuivelproductie.

Analist Jean-Yves Chow van de Rabobank ziet een domino-effect. “De straling bij de nucleaire installatie in Fukushima ondermijnt het gevoel van voedselveiligheid, op een moment dat de Japanse zelfvoorziening op een dieptepunt verkeert. Japan moet mogelijk zijn voedselveiligheidsbeleid herzien.”

Daarbij kan gedacht worden aan een (tijdelijke) verlaging van importtarieven voor voeding en verruiming van quota. Ook kan Japan, de derde grootste economie ter wereld, de productie de komende jaren proberen met subsidies op te voeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.