Varkenshouderij

Nieuws 223 x bekeken

NVV: focus op onderhandelingspositie varkenshouders

Barneveld – Varkenshoudersorganisatie NVV wil de komende tijd meer energie steken in de verbetering van de onderhandelingspositie van groepen varkenshouders. Dat meldt NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg naar aanleiding van de vergadering van het landelijk bestuur.

In de visie van de NVV heeft de huidige mededingingswetgeving te veel oog voor de positie van de consument. ”Er is te weinig aandacht voor het feit dat die sterke focus op de belangen van de consument ten koste kan gaan van de positie van de primaire producenten.”

Zwanenburg zou bijvoorbeeld graag zien dat producentengroepen als Good Farming Star en Milieukeur gezamenlijk prijsafspraken zouden kunnen maken met de afnemers. ”Zo zou je de onderhandelingspositie van de producenten in de keten kunnen omdraaien.”

Verder wil de NVV veel energie steken in de totstandbrenging van een Europees prijsvormingsoverleg. Op de lange termijn hoopt de NVV op Europese schaal een vorm van productieregulering te bereiken.

”Op de korte termijn is productieregulering niet haalbaar. Het landelijk bestuur heeft daarom uitgesproken dat we op de korte termijn veel energie gaan steken in de mededingingswetgeving en prijsvormingsoverleg”, aldus Wyno Zwanenburg.

Ook belangenorganisatie LTO lobbyt voor aanpassing van de mededingingswetgeving ten gunste van de positie van de primaire producenten. Voorzitter Annechien ten Have van LTO Varkenshouderij meldt dat in haar weblog van deze week. Ze wijst op de organisatie van diergeneesmiddelenproducenten Fidin die vorige week met een klacht bij de NMA dreigde als de sector het gebruik van derde en vierde generatie antibiotica wil gaan verbieden.

LTO wil verschillende casussen uitwerken en zo meer begrip en kennis creëren over de positie van de primaire producent. LTO vindt dat de NMA die positie meer moet gaan beschermen.

Of registreer je om te kunnen reageren.