Varkenshouderij

Nieuws 175 x bekeken

'Megastallen bedreigen bestaan honderden Britse veehouders'

Londen – Als megastallen in Groot-Brittannië worden toegestaan, dan zal dat de doodsteek kunnen betekenen voor honderden kleine Britse veehouderijen. ”Honderden kleine en familieboerderijen zullen moeten worstelen voor hun voortbestaan als grote hoeveelheden goedkoop vlees of melk vanuit deze industrie-achtige productiesystemen de markt gaan overspoelen.”

Dat stellen de organisatie voor biologische landbouw Soil Association en de World Society for the Protection of Animals in een rapport. Beide organisaties, die bekend staan als fervente tegenstanders van mega-boerderijen, wijzen vooral op de plannen voor een grote varkenshouderij in Derbyshire en de inmiddels ingetrokken plannen voor een groot melkbedrijf in Lincolnshire.

Het varkensbedrijf wil 52.000 varkens per jaar produceren wat ”genoeg varkensvlees oplevert voor 56 miljoen worstjes ofwel 1 worstje per dag voor iedere volwassene in Groot-Brittannië”. De melkveehouderij had, als de plannen waren doorgegaan, 38 miljoen liter per jaar opgeleverd ”genoeg voor 2,5 miljard koppen thee”.

Directeur Peter Melchett van de Soil Association: ”Ontwikkelaars claimen dat ze beantwoorden aan de vraag van het publiek maar het is verkeerd te stellen dat het Britse publiek eist dat koeien alle maanden dat ze gemolken worden binnenshuis moeten blijven en dat 2.500 moedervarkens hun hele leven opgesloten in een fabriek moeten blijven. Deze enorme fabrieksboerderijen kunnen een nieuwe fase inluiden voor de manier waarop Britse boeren hun dieren houden en de sluizen openen voor soortgelijke ontwikkelingen waarmee ons landschap voor altijd zal veranderen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.