Varkenshouderij

Nieuws 203 x bekeken

EU-onderzoek bevestigt beeld werking keten

Brussel – Kostprijsverhogingen in de primaire varkenshouderij worden slechts mondjesmaat doorvertaald in prijsverhogingen voor de consument.

Slechts een beperkt deel van de consumentenprijsverhogingen valt te relateren aan hogere productiekosten in de varkenshouderij. Dat blijkt uit een presentatie die Pierluigi Londero van het directoraat generaal landbouw en plattelandsontwikkeling gaf tijdens de expertvergadering varkenshouderij afgelopen vrijdag in Brussel.

De presentatie bevestigt het beeld dat varkenshouders al hebben van de prijsvorming in de varkensketen. Varkenshouders zijn niet of nauwelijks in staat hun gestegen kosten te vertalen in hogere prijzen. De verwerkende industrie slaagt daar beter in.

De werking van de varkensvleesketen en de prijsvorming was één van de onderwerpen waarover werd gesproken vrijdag. De komende maand moeten er conclusies worden getrokken en aanbevelingen voor het beleid worden opgesteld. Op 6 mei worden de expertvergaderingen over de varkenssector afgerond.

Lobbyist Frans van Dongen, namens de vleessector betrokken bij dit overleg, verwacht op korte termijn geen grote wendingen in het Europese beleid. ”De problemen zullen allemaal opnieuw worden benoemd: toelating van diermeel, soepeler omgaan met GMO-grondstoffen, gevolg van toelating van goedkoop varkensvlees uit de Mercosurlanden, de werking van de varkensvleesketen. Het is vooral van belang dat Europese politici zich meer bewust worden van de gevolgen van het beleid bij bepaalde dossiers voor de varkenssector.

Of registreer je om te kunnen reageren.