Varkenshouderij

Nieuws 166 x bekeken

'Britse varkenshouderij heeft toekomst'

Londen – De wereldvraag naar varkensvlees zal de komende jaren verder toenemen en de varkensprijzen in de wereld zijn gestegen waardoor de Europese concurrentiekracht is versterkt. Brits varkensvlees staat daarbij bekend voor zijn goede kwaliteit terwijl ook fokmateriaal veel aftrek vindt.Britse varkenshouderij heeft toekomst, stelt economisch analist James Park van het varkensschap BPEX in zijn jaarlijkse rapport over de varkensmarkt en de vooruitzichten voor de Britse sector. Park signaleert daarin ook dat het aantal geslachte varkens momenteel aanzienlijk hoger ligt dan in vorige jaren maar voegt daar aan toe dat voor de komende maanden een belangrijke daling wordt verwacht.

Naast de gunstige ontwikkelingen op de wereld- en exportmarkten signaleert Park dat het verschil tussen de Britse varkensprijs en die in de rest van Europa de laatste tijd flink is afgenomen. Begin vorig jaar vingen de Britten nog meer dan een kwartje per kilo geslacht gewicht meer dan hun Europese collega’s maar inmiddels is dat tot een paar centen teruggelopen. "De Britten ontvangen in een groot deel van 2010 een premie omdat we hier hogere welzijnseisen hanteren. Die premie is echter geërodeerd doordat de varkensprijs hier is gedaald en in Europa juist omhoog is gegaan. Dat betekent dat de concurrentiekracht tegenover Europese producten is versterkt en dat de drang om varkensvlees in te voeren minder wordt. Tegelijkertijd wordt Brits product aantrekkelijk om in andere landen in te voeren."

Op de binnenlandse markt vertoont de vraag naar varkensvlees de laatste weken een stijgende lijn. In de vier weken tot eind februari was de vraag naar varkensvlees in volume vier procent hoger dan een jaar eerder. Bij bacon ging de omzet met twee procent omhoog, bij worstjes met zes procent. Tel daarbij dat de bevoorrading naar verwachting de komende tijd wat zal afnemen en de grondslag is gelegd voor een gunstige prijsontwikkeling, concludeert Park.

Of registreer je om te kunnen reageren.