Varkenshouderij

Nieuws 320 x bekeken

'Zware klappen voor Franse varkenshouders'

Rennes – Van alle Franse varkenshouders overleeft 10 procent de nieuwe crisis in de sector niet. Voor nog eens 30 procent is de situatie precair.

Dat stelt Guillaume Roué, voorzitter van het varkensschap Inaporc, in het economische dagblad Les Echos. De toestand wordt nog eens verergerd doordat de consumptie van varkensvlees stagneert.

Volgens Roué loopt de Franse varkenshouderij zeker vijf jaar achter op de concurrentie in andere Europese landen. "De sector heeft niet de benodigde investeringen in de modernisering gedaan. Slechts 30 procent voldoet aan de milieu-eisen van de Europese Unie die volgend jaar verplicht worden.’’

De vleesverwerkende industrie blijft bovendien kampen met een forse overcapaciteit. Mede door de kleinschaligheid kunnen de vleesbedrijven geen vuist maken tegenover de grote supermarkten. Ook bij de lopende prijsonderhandelingen is daardoor slechts een beperkte verhoging voor varkensvlees en -producten uit de bus gekomen.

Daarnaast moet varkensvlees steeds meer concurreren met kippenvlees. Die sector kent met LDG en Groupe Doux wel enkele grote spelers die niet alleen sterker staan tegenover hun afnemers, maar ook meer doen aan innovatie om aan de smaak van de consument tegemoet te komen.

De regionale overheid van Bretagne, waar verreweg de meeste Franse varkens te vinden zijn, heeft nu opdracht gegeven voor een onderzoek naar structurele verbeteringen. Daarnaast hebben enkele grote boerenbonden een telefonische hulplijn voor varkenshouders in nood ingesteld. De varkenssector als geheel heeft bovendien zijn hoop gevestigd op het nationale keurmerk VPF, dat nu op landelijke schaal wordt ingevoerd. Met dat merk wordt aangegeven dat het vlees uit Frankrijk zelf afkomstig is, in de hoop dat de Franse consument daaraan dan ook de voorkeur geeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.