Varkenshouderij

Nieuws 182 x bekeken

Niches steeds kleiner

Panningen - Het aantal varkenshouders dat in het tussensegment produceert stijgt sterk.

Tegelijkertijd daalt het aantal varkenshouders dat zijn vlees afzet in een nichemarkt. Dat toonde LEI-onderzoeker Willy Baltussen deze week tijdens de jaarvergadering van de LLTB-vakgroep varkenshouderij. Er zijn nog 105 leveranciers SKAL-erkend die afzetten onder de biologische vlag. Scharrelvarkenshouders zijn al bijna uitgestorven, daarvan zijn er nog maar 6. Onder Vechtdal-vlag leveren 6 bedrijven en 1 varkenshouder levert als jumbo-bewust.

Van de 105 biologische boeren heeft het gros niet meer dan enkele varkens. Deze varkenshouders zetten het vlees vaak af in de vorm van een incidenteel streekproduct. ,,Daarop zit de retail niet te wachten, die wil constante aanvoer’’, aldus Baltussen. Groei van het aantal grootschaliger, professionele biologische bedrijven verwacht hij niet omdat het rendement niet wezenlijk verschilt van de reguliere varkenshouderij. ,,Biologische varkenshouders zijn gemiddeld niet veel slechter af dan in de reguliere varkenshouderij.’’ In alle nichemarkten steekt biologisch op een punt positief af. De productiewijze is internationaal erkend en gestandaardiseerd waardoor afzet van varkens onder biologisch label in heel Europa mogelijk is.

De andere nichemarkten die Baltussen onderscheidt produceren alle voor de binnenlandse versvleesmarkt. Omdat de productiewijze niet internationaal afgedekt is, is afzet tegen een plus alleen mogelijk in Nederland. Bij export vervalt die. Scharrelvarkens hebben een prima imago bij de consument, maar moet geherpositioneerd worden doordat de reguliere houderij al een heel stuk is opgeschoven richting de scharrel-eisen. ,,Het verschil is tanende.’’

Baltussen waarschuwt de deelnemers aan Vions tussensegment voor het gebrek aan buitenlandse alternatieve afzet tegen meerprijs. ,,Good Farming Star explodeert in omvang omdat de retail vlees met minimaal 1 ster wil. Maar of het tegemoet komt aan wat de burger wil is maar de vraag. De buitenwereld applaudisseert niet.’’

Of registreer je om te kunnen reageren.