Varkenshouderij

Nieuws 393 x bekeken 1 reactie

'NVV-notering moet update krijgen'

Azewijn – De NVV-notering moet een update krijgen. Daarvoor pleit vleesvarkenshouder Peet Berntsen in Azewijn. Berntsen publiceerde in agd.dinsdag op eigen kosten zijn grieven tegen de huidige NVV-notering.

Volgens de varkenshouder heeft de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) al bij het begin van de notering een fout gemaakt door niet eenduidig duidelijk te maken met welk percentage btw wordt gerekend.

De huidige notering is nog steeds gebaseerd op een koppelgrootte van 140 biggen. De tegenwoordige koppelgrootte benadert echter de 250 stuks. Tegenwoordig worden biggen geënt tegen circo en mycoplasma. De kosten van die enting zouden moeten worden opgenomen in de basisnotering, om de reëel te verklaren toeslagen zo laag mogelijk te houden. Doordat dat niet het geval is ontstaat er onduidelijkheid en kan er ruis ontstaan bij de handel op basis van de notering. ”En dat gaat ten koste van de prijs die de vleesvarkenshouder moet betalen”, aldus Berntsen.

De varkenshouder vindt dat de NVV-notering voor dit jaar zou moeten gelden voor een koppelgrootte van 250 biggen inclusief één vleesvarkens gerelateerde enting en inclusief 6 procent btw.

De varkenshouder stelt zijn kritiek kenbaar te hebben gemaakt bij NVV en DGB. ”Ze willen er niets van weten en hebben mijn kritiek als niet relevant ter zijde geschoven”, aldus Berntsen. Hij hekelt de geslotenheid van De Groene Belangenbehartiger als het gaat om het geven van inzicht in de totstandkoming van de notering en het biggenprijzenonderzoek.

Leo Verheijen, adviseur varkens- en biggenprijzen bij De Groene Belangenbehartiger is het niet met Berntsen eens. ”Uit het biggenprijzenonderzoek blijkt dat meeste koppels verkochte biggen kleiner zijn dan 200 biggen. Daarin is niet zoveel veranderd en dat hebben we hem uitgelegd. Als het om de BTW gaat verschilt dat van bedrijf tot bedrijf.”

Verheijen wijst er verder op dat uit het biggenprijzenonderzoek juist blijkt dat de NVV-notering juist het dichtst zit bij de werkelijk betaalde bedragen. Bovendien: ”Wij zijn de enige instelling die jaarlijks prijsonderzoek doen en daarvan een rapport uitbrengen. We zijn juist erg transparant.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Het stoort mij enorm dat deNVV makkelijk een prijs weg kan zetten zonder zelf handel te doen, is dus geen marktpartij!
    Kunnen ze dit ook niet voor de vleesvarkens doen, dan wordt deverdeling weer wat eerlijker tussen mester en fokker.

Of registreer je om te kunnen reageren.