Varkenshouderij

Nieuws 237 x bekeken

Hoge voerprijzen beperken Russische vleesproductie

Moskou – Hoge voerprijzen beperken de groei van de productie van varkensvlees in Rusland, en maken dat de rundvleesproductie daalt. Dat blijkt uit ramingen van de Amerikaanse landbouwattaché in Moskou.

Vleesgigant Cherkizovo ziet maar beperkt ruimte om vleesprijzen mee te laten stijgen met de voerprijzen. De Russische varkensstapel groeit in 2011 volgens het rapport met 2 procent tot 17,5 miljoen stuks. De groei vindt plaats in de tweede helft van 2011, wanneer de nieuwe graanoogst voerprijzen wat gaan drukken. De varkensvleesproductie blijft op jaarbasis vrijwel gelijk op circa 2,3 miljoen ton. De import blijft gelijk op 850.000 ton.

De totale runderstapel van Rusland daalt meer dan 3 procent. De verwachting is dat het aantal melkkoeien daalt, terwijl het aantal vleeskoeien nog stijgt. De productie van rundvlees en kalfsvlees daalt uiteindelijk van 1,3 naar 1,27 miljoen ton. De import neemt wel heel licht toe van 940.000 tot 950.000 ton.

Aan de start van 2011 lag de beschikbaarbeid van veevoer in Rusland 25 procent lager dan een jaar eerder. De regering van president Medvedev heeft daarom het budget ter ondersteuning van de vleessector vergroot met 312 miljoen euro (12,5 miljard roebel). In januari was het budget al met 7 miljard roebel uitgebreid tot 118 miljard roebel. De regering wil nog voor toetreding tot wereldhandelsorganisatie WTO grotendeels zelfvoorzienend zijn qua voedsel.

Cherkizovo zei tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2010 dat de hogere voerprijzen niet volledig kunnen worden doorberekend naar de klant.

Het bedrijf boekte in 2010 een winst van 107 miljoen euro (4,3 miljard Roebel), 21 procent hoger dan een jaar eerder. De omzet steeg 17 procent tot 900 miljoen euro (36 miljard roebel).

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.