Varkenshouderij

Nieuws 1077 x bekeken 5 reacties

DGB oneens met kritiek vleesvarkenshouder

Azewijn - De Groene Belangenbehartiger (DGB) ziet niets in een aanpassing van de NVV-biggennotering.

Dat zegt adviseur varken- en biggenprijzen Leo Verheijen van DGB. Verheijen reageert op de voorstellen van vleesvarkenshouder Peet Berntsen in Azewijn. Berntsen pleit voor aanpassingen van de huidige biggennotering. Hij wil duidelijkheid over het btw-percentage, een aanpassing van de koppelgrootte en opname van de kosten van enkele vleesvarkensgerelateerde entingen in de basisnotering.

Leo Verheijen is het niet met Berntsen. "Uit het biggenprijzenonderzoek blijkt dat de meeste koppels verkochte biggen kleiner zijn dan 200 biggen. Daarin is niet zoveel veranderd en dat hebben we hem uitgelegd." Verheijen wijst er verder op dat uit het biggenprijzenonderzoek blijkt dat de NVV-notering het dichtst zit bij de werkelijk betaalde bedragen. Ook vindt hij het verwijt van niet transparant zijn niet terecht. "DGB is de enige instelling die jaarlijks prijsonderzoek doet en daarvan rapport uitbrengt. We zijn juist erg transparant."

DLV-directeur Paul Bens vindt dat de kritiek van Berntsen weinig hout snijdt. "Een notering is een notering en voor de rest blijft het een spel van onderhandelen over toeslagen en kortingen op de notering met alle wispelturigheid die daar bij hoort."

Biggenhandelaar Bert Spenkelink van Avarko dierstroombemiddeling in Ruurlo deelt wel de kritiek van Berntsen. "De Groene Belangenbehartiger kan gewoon meer duidelijkheid geven over wat er wel in niet in de basisnotering zit."

Zie ook: 'NVV-notering moet update krijgen'

Laatste reacties

 • no-profile-image

  peet

  hallo Paul Dit klopt inderdaad voor de overige handelsnoteringen maar zeker niet voor de NVV biggennotering. Dat zou jij toch moeten weten. Afz. Peet.

 • no-profile-image

  Pj

  Ben het volkomen met Peet eens dat Paul beter zou moeten weten.Beweren dat de kritiek van Peet weinig hout snijt vindt ik meer van toepassing op regelmatige opmerkingingen van Paul in her verleden over belachelijk hoge verwachtingsprijzen van biggen en varkens die kant nog wal raken,maar wel extra uitbreidingen veroorzaken samen m,et zijn opmerkingen dat groei de enige weg is om te overleven,waardoor de mensen die hier braaf naar geluisterd hebben nu opgezadeld zitten met torenhoge schulden en er een structureel overaanbod is aan biggen en vleesvarkens.
  Terugkomende op de nvv biggennotering,deze neem ik al geruime tijd niet meer serieus omdat ik een deel van de biggen op de vrije markt koop en dus exact biggen voor te koop zijn en hieruit blijkt dat de nvv notering kunstmatig hoog gehouden wordt.

 • no-profile-image

  Varkenshouder10

  De NVV notering zorgt er voor dat de biggennoteringen kunstmatig hoog worden gehouden. Het is dus ook een NVV fokkerij notering.
  Snap niet waarom het een NVV notering is, terwijl een apart onderdeel DGB de notering vast stelt. Notering wordt vervolgens schimmig door 2 mensen vastgesteld... vreemde gang. En de 2 zijn aller minst transparant. Ja verwijzen naar een systeempje met onderzoek gegevens.... waarvan niet is aangetoond dat deze klopt en cijfers niet overeenkomen met bijvoorbeeld agrovision cijfers... vreemd.

 • no-profile-image

  JvG

  quote: "Verheijen wijst er verder op dat uit het biggenprijzenonderzoek blijkt dat de NVV-notering het dichtst zit bij de werkelijk betaalde bedragen"
  Feitelijk klopt dat, maar het is een cirkelredenering.
  De controle op de afgegeven biggennotering is niet reëel,. Immers: veel bedrijven, die in de prijsvergelijking meedraaien, verkopen de biggen op NVV-notering. Dus als die notering twee euro stijgt, dan stijgen automatisch ook de bedragen die de bedrijven invoeren in de prijsvergelijking met twee euro.
  Het is dus een self fulfilling prophecy (om het maar ns op z'n Nederlands te zeggen)

 • no-profile-image

  Paul,exuses voor mijn onfaire persoonlijke opmerkingen,je zult het vast allemaal goed bedoeld hebben.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.