Varkenshouderij

Nieuws 250 x bekeken

Britse varkenshouder enige verliezer in keten

Londen – Britse varkenshouders hebben in de drie maanden tot eind januari in totaal bijna 41 miljoen euro verlies geleden. In dezelfde periode maakten de winkelbedrijven 224 miljoen winst op varkensvlees en daarvan gemaakte producten en behaalden de vleesverwerkingsbedrijven een winst van 117 miljoen in dat segment.

De varkensprijs moet in dat licht zeer snel met minstens 20 procent omhoog om de varkenshouderij in het land te redden. Dat stelt het Britse varkensvleesproductschap BPEX in het rapport Winstgevendheid binnen de varkensketen. ”Winkeliers en vleesverwerkers maken flinke winsten terwijl de varkenshouders tegelijkertijd met verlammende en onhoudbare verliezen te kampen hebben””, aldus BPEX, dat het rapport publiceerde op de dezelfde dag dat honderden varkenshouders een demonstratie voor betere prijzen hielden in hartje Londen.

BPEX wijst erop dat de kosten voor de varkenshouderij door de hogere voerkosten sterk zijn gestegen en tegelijkertijd de notering voor varkens – bij BPEX de zogenaamde Dapp – is gedaald. Hoofd marketing Chris Lamb: ”De levensvatbaarheid van de varkenssector wordt ernstig bedreigd. Hoe onaanvaardbaar we dat ook zouden vinden, het vooruitzicht dat we grote aantallen varkensfokkers zouden verliezen omdat ze zich dit vak niet langer kunnen veroorloven is erg reëel. De keten moet in actie komen en daar ook geen dag langer mee wachten.”

BPEX berekent daarbij dat de notering omhoog moet van de huidige 135 pence (€ 1,58 euro) per kilo geslacht gewicht naar 164 pence per kilo. Dat zou neerkomen op een stijging met ruim 21 procent. Daarbij is dan alleen rekening gehouden met de huidige productiekosten. “Om echt duurzaam te zijn, moet daar dan nog een redelijke winstmarge voor de varkenshouder zelf bovenop komen”, denkt het schap.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.