Varkenshouderij

Nieuws 175 x bekeken

Voorlopig geen algehele monitoring PRRS

Nijkerk – Er komt in het kader van een landelijke aanpak van de ziekte PRRS voorlopig geen monitoring van de varkens.

Dit deelde secretaris Alfred van Lenthe van de commissie varkenshouderij van het PVV mee in de vergadering van deze commissie. ”Op dit moment biedt zo’n monitoring te weinig toegevoegde waarde”, aldus van Lenthe. Varkenshouders weten over het algemeen vrij goed hoe het zit met de besmetting op hun bedrijf.

De werkgroep PRRS wil zich eerst richten op de aanpak van de ziekte via managementmaatregelen. Er loopt op het ogenblik een bureaustudie naar een verantwoorde gecoördineerde aanpak van de ziekte in Nederland. De werkgroep wil de resultaten van die studie afwachten en dan beslissen hoe men verder gaat. De resultaten worden eind maart, begin april verwacht.

De kans is groot dat de werkgroep in eerste instantie zal kiezen voor een pilotproject in een varkensarm gebied of met een groep gemotiveerde varkenshouders om ervaring op te doen met mogelijke aanpakken van de ziekte.

Tijdens de commissievergadering werd nog eens nadrukkelijk vastgesteld dat de doelstelling van het PRRS-project niet meteen uitroeiing van de ziekte is. Door een beter gecoördineerde aanpak van de ziekte zou de gezondheidsstatus van de varkensstapel kunnen verbeteren en de gevolgen van de ziekte teruggedrongen kunnen worden. Het antibioticaverbruik zou teruggedrongen kunnen worden. Ook zou op die manier in bepaalde afzetgebieden al een verbeterde concurrentiepositie kunnen worden bereikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.