Varkenshouderij

Nieuws 365 x bekeken

Varkenshouders voeren actie

Amersfoort - Bij tientallen supermarkten voeren varkenshouders vandaag actie tegen de lage prijzen van varkensvlees.

Onder het motto ‘U +25 cent per pond, wij ons inkomen gezond’ vragen de boeren aandacht voor de lage marges in de varkenshouderij. In totaal gingen de actievoerders in ruim twintig dorpen en steden op pad.

Bij de bezochte supermarkten werd een flinke hoeveelheid varkensvlees ingeslagen. Betalen doen de boeren pas als er een betalingstermijn van negentig dagen wordt gehanteerd, net zoals veel andere schakels in de keten doen. Supermarkten die niet op dat verzoek in wilden gaan, kregen het vlees bij de kassa weer terug. Op verpakkingen met varkensvlees plakten de boeren een sticker met de tekst ‘U +25 cent per pond, wij ons inkomen gezond’.

Bij een supermarkt in Amersfoort vertelt actievoerder Dick van de Lagemaat dat op deze publieksvriendelijke actie mogelijk hardere acties volgen. Dat is afhankelijk van het feit of dat supermarkten voor 1 maart het door de boeren opgestelde convenant ondertekenen. In dat convenant moeten supermarkten beloven niet meer te stunten met vlees. Bij de actie van vandaag trekken NVV en LTO gezamenlijk op.

De filiaalmanagers van de bezochte supermarkten in Amersfoort reageerden begripvol op de actie van de boeren. Toezeggingen over het stoppen met het stunten van vlees wilden ze niet doen. “Daarvoor moet u bij het hoofdkantoor in Zaandam zijn”, zo vertelde een filiaalmanager van de Albert Heijn in Zaandam.

Zie ook de fotoreportage op de website van Boerderij.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.