Varkenshouderij

Nieuws 181 x bekeken

Schotten willen meer controle op MKZ

Edinburgh – De National Farmers Union of Scotland denkt dat Groot-Brittannië beter voorbereid is op een uitbraak van MKZ en andere dierziekten dan tijdens de grote MKZ-catastrofe van tien jaar geleden. De controle in de havens en op vliegvelden laat volgens de bond echter nog steeds te wensen over.

Volgens de NFUS maakt het feit dat Groot-Brittannië een eiland is een hoge graad van bescherming tegen dierziekten mogelijk. ”NFUS is echter niet overtuigd dat voldoende middelen worden ingezet voor het controleren van de grenzen om het noodzakelijke beschermingsniveau te bieden. De plaatsen waar men ons land binnenkomt vormen nog steeds het grootste risico.”

Voorzitter Nigel Miller, zelf een dierenarts tijdens de massale MKZ-uitbraak van 2001, denkt dat de andere voorbereidingen echter wel sterk zijn verbeterd. ”We hebben lessen geleerd en ik ben echt van mening dat we beter voorbereid zijn op een uitbraak van een exotische ziekte onder ons vee. De traceerbaarheidssystemen zijn robuuster en boeren zijn zich veel meer bewust van de noodzaak om voorzorgsmaatregelen te treffen. Op nationale schaal hebben we nu rampenplannen die ook regelmatig getest worden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.