Varkenshouderij

Nieuws 230 x bekeken 1 reactie

PVV bezorgd over Mercosur-onderhandelingen

Zoetermeer – Het Productschap Vee en Vlees (PVV) is nog steeds zeer bezorgd over de mogelijke gevolgen voor de varkenssector van een vrijhandelsakkoord met de Mercosur-landen. Het PVV stuurt landbouwstaatssecretaris Henk Bleker daarom nogmaals een brief.

Daarin wijst het PVV op het belang van de Nederlandse en Europese varkenssector voor de economie en duidelijk maakt wat de gevolgen kunnen zijn als de Europese Unie akkoord gaat met de import van grote hoeveelheden varkensvlees uit de landen van het Zuid-Amerikaanse handelsblok. Ook wil het PVV de staatssecretaris erop wijzen wat de gevolgen zijn als de ‘non-trade concerns’ (overwegingen van niet-commerciële aard) van de EU niet worden gehonoreerd in een eventueel akkoord.

”Bleker heeft zich de afgelopen periode terecht hard gemaakt voor een particuliere opkoopregeling voor de varkenssector. Als de belangen van de varkenssector straks worden weggegeven in de Mercosur-onderhandelingen, kan hij zich permanent hard maken voor een opkoopregeling”, aldus Siem Korver van Vion.

Ook tijdens het expertoverleg in Brussel over de varkenssector afgelopen dinsdag is op de mogelijke effecten van de Mercosur-onderhandelingen voor de varkenssector gewezen. Lobbyist Frans van Dongen acht dat pure winst voor de sector. ”De commissie wordt zich door de huidige situatie wel beter bewust van de mogelijke gevolgen van een Mercosur-handelsakkoord voor de sector”, aldus van Dongen.

Vanuit het Productschap Pluimvee en Eieren wordt eveneens gereageerd richting de staatssecretaris. Ook in de pluimveevleessector is grote bezorgdheid over de gevolgen van grote pluimveevleesimporten uit de Mercosur-landen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Het lijkt erop dat de negatieve gevolgen van de Wereld Vrijhandel tot de boeren org. doordringen! Was het jaren geleden nog een hoera stemming, de hele wereld lag aan onze voeten, te bedelen om eten en nu blijkt dat er meer voedselproducenten zijn en die kunnen nog goedkoper dan wij. Ja de tijd wordt rijp om in te grijpen via export en import beperkingen om eigen winkel te beschermen.

Of registreer je om te kunnen reageren.