Varkenshouderij

Nieuws 177 x bekeken

Meer dan 100.000 ton vlees in PO-regeling

Brussel – Tot nu toe (dinsdag 15 februari) is 106.000 ton varkensvlees aangemeld voor de Particuliere Opslagregeling van de Europese Unie.

Dit meldt een woordvoerder van landbouwcommissaris Dacian Ciolos.

Lobbyist Frans van Dongen meldt dat Duitsland enkele dagen geleden meer dan 30.000 ton vlees had aangemeld, Spanje iets meer dan 25.000 ton, Denemarken 10.000 ton en Nederland 8.800 ton.
De grote vraag is nu hoe lang de PO-regeling nog geopend blijft. In voorgaande gevallen werd de regeling meestal gesloten als er rond de 100.000 ton vlees was ingeslagen. ”Ik verwacht dat de Commissie de regeling open houdt tot na de landbouwraad van volgende week”, aldus Van Dongen.

Aan de andere kant sluit hij ook niet helemaal uit dat de Commissie besluit om de regeling eind deze week al te beëindigen. ”Particuliere Opslag blijft een tijdelijk instrument. De Commissie zal als argument gebruiken dat de markt uiteindelijk zijn werk moet doen en moet zorgen voor verdere gezondmaking van de sector.”

De PO-regeling werd twee weken geleden ingesteld om de prijsval van varkensvlees te stoppen na een consumentenstaking in Duitsland als gevolg van de dioxineproblemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.