Varkenshouderij

Nieuws 554 x bekeken

Gemiddeld slachtgewicht Duitse vleesvarkenssector stijgt verder

Damme – Het gemiddelde slachtgewicht van Duitse vleesvarkens is vorig jaar opnieuw gestegen.

Dat blijkt uit de nieuwe jaarlijkse vermarktingsanalyse van varkenshoudersorganisatie ISN.

Het slachtgewicht nam in 2009/10 toe met 400 gram naar 94,9 kilo. Dat is tevens 1,3 kilo meer dan in 2004/05. Het gemiddelde uitslachtingspercentage van de varkens leverde daarentegen iets in en zakte met 0,1 procent naar 79,2 procent. Dergelijke fluctuaties zijn echter over een langere reeks van jaren bekeken normaal. In 2007/08 was het uitslachtingspercentage bijvoorbeeld 79,1 procent.

Daar staat tegenover dat vorig jaar het verschil tussen de slachterijen met de beste en de slechtste uitslachtingscijfers ten opzichte van het voorafgaande jaar met een 0,5 procent afnam naar 7,6 procent.

Uitgaand van een gemiddelde vleesprijs van 1,39 euro per kilo is het maximale verschil in uitbetaling tussen de slachterijen 6,54 euro per varken, aldus de ISN-analyse.

Deze was in 2009/10 gebaseerd op de uitkomsten van 1 miljoen aan dertig slachterijbedrijven geleverde varkens. Eén van de andere conclusies die daaruit wordt getrokken is dat het verschil in voorkosten tussen FOM-kwalificering en AutoFOM door de jaren heen kleiner is geworden, maar nog steeds flink aantikt. Vorig jaar ging het om 50 cent per varken in het voordeel van de geautomatiseerde kwalificering. Het verschil in opbrengst bij FOM en AutoFOM is echter uiteindelijk gering: 0,1 cent per kilo in het voordeel van laatstgenoemde methode. In 2008/09 was het 0,3 cent per kilo.

De gemiddelde voorkosten per geleverd varken kwamen uit op 4,27 euro per varken. Dat is 3 cent lager dan in 2008/09 en 52 cent lager dan in 2004/05. De gemiddelde koppelgrootte van de leveranties steeg fors, namelijk naar 96 tegen 75 in het voorafgaande jaar en 86 vijf jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.