Varkenshouderij

Nieuws 181 x bekeken

Amerikaans ministerie werkt aan prijstransparantie

Washington – Het Amerikaanse ministerie van Landbouw werkt aan nieuwe regels voor de varkensvleesketen op het gebied van prijstransparantie en prijsregistratie.

Het ministerie heeft een commissie ingesteld die nieuwe regels op moet stellen. De bedoeling is dat er een systeem wordt opgezet waarbij de prijsvorming in de keten van varkenshouder, verwerkers, verpakkers en retailers zoveel mogelijk openbaar, ofwel transparant wordt. Volgens Rayne Pegg, directeur van de USDA Landbouwmarketing service-afdeling zal de hele productieketen op termijn voordeel kunnen hebben van het op te zetten systeem.

De huidige ontwikkeling is een gevolg van de ondertekening in september vorig jaar van een wet op het gebied van prijzenrapportage door president Obama. De commissie die nu is ingesteld bestaat uit vertegenwoordigers uit de verschillende branche-organisaties uit de keten. De commissie houdt volgende week een eerste openbaar overleg over de materie, waarbij de verschillende knelpunten die bij een verplicht prijzenrapportage door de hele keten aan het licht moeten komen.

De huidige ontwikkeling in Amerika wordt door de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) met interesse gevolgd. De NVV pleit ook in Nederland voor veel meer prijstransparantie in de varkensvleesketen en een andere manier van prijsvorming, waarbij veel nadrukkelijker de verschillende schakels in de keten zijn betrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.