Varkenshouderij

Nieuws 414 x bekeken

Knabbelpaal en hooiruif winnen prijs voor hokverrijking

Dalfsen – De Dalfser varkenshouder Dick van der Vegt heeft de prijsvraag voor hokverrijking voor varkens gewonnen.

Van der Vegt bedacht een hooiruif en een knabbelpaal , die in de varkenshokken kunnen worden geplaatst.

De prijsvraag was georganiseerd door Wageningen UR Livestock Research. Doel was betere vormen van hokverrijking te realiseren.

Van der Vegt is een gangbare varkenshouder uit Dalfsen, die inmiddels produceert voor het tussensegment varkens met één ster van de Dierenbescherming. Hij timmert al jaren aan de weg op het terrein van duurzaamheid, inclusief diergezondheid, dierenwelzijn en hokverrijking.

De knabbelpaal is een eenvoudige weipaal die aan een ketting hangt of los in beugels staat. De hooimand is een aardappelmand die als hooiruif dienst doet bij de gespeende biggen om hen door de risicovolle periode voor bijterij heen te loodsen. Van der Vegt slaagt er in om het couperen tot een minimum te beperken en varkens te fokken met een mooie krulstaart.

Of registreer je om te kunnen reageren.