Varkenshouderij

Nieuws 190 x bekeken

Frankrijk houdt vast aan groepshuisvesting

Rennes – De Franse regering wil niet horen van uitstel van de verplichte groepshuisvesting voor varkens die op 1 januari 2013 in de EU ingaat. Op dit moment voldoet echter nog niet de helft van de varkenshouders aan de nieuwe eisen, in sommige delen van Frankrijk.

”Wij willen niet horen van een moratorium op de nieuwe welzijnseisen voor varkens,” stelde Caroline le Poultier, raadsadviseur voor landbouwzaken van president Sarkozy tijdens een bezoek aan Pais de la Loire, één van de belangrijkere varkensgebieden in Frankrijk. Volgens een enquête van de CRP, de regionale organisatie van varkenshouders, voldoet in dit gebied op dit moment pas 47 procent aan de hogere welzijnseisen. Anderen geven in het onderzoek aan dat er drie belangrijke obstakels zijn: de hoge investeringen die geraamd worden op 600 tot 1.200 euro per plaats, de grote problemen bij het verkrijgen van de benodigde vergunningen voor vernieuwing of nieuwbouw van varkenshouderijen en de eisen met betrekking tot de afstand die dergelijke bedrijven moeten aanhouden naar omliggende bebouwing.

De CRP wil dat varkenshouders die al begonnen zijn met de benodigde werkzaamheden of daarmee komend jaar starten in ieder geval tot in 2013 de tijd krijgen om dat af te ronden. Verder vraagt de organisatie om een speciale financiële regeling voor boeren van 55 jaar en ouder die niet meer aan de nieuwe eisen willen voldoen en hun bedrijf daarom wensen te stoppen.

Of registreer je om te kunnen reageren.