Varkenshouderij

Nieuws 153 x bekeken

EU stelt 1,3 miljoen beschikbaar voor berengeuronderzoek

Amsterdam – De Europese commissie stelt tot 2018 1.330.000 euro beschikbaar voor onderzoek naar de berengeur en castratieproblematiek.

Dat maakte Andrea Gavinellie van het directoraat Sanco van de EU bekend tijdens de conferentie Beren onderweg 2018 (Boars heading 2018).

Het geld wordt verdeeld over de verschillende belangrijke onderwerpen van het castratiedossier. Zo stelt Gavinelli 350.000 euro beschikbaar voor de ontwikkeling van detectiemethoden. Er is 250.000 euro beschikbaar voor onderzoek naar het consumentengedrag in de verschillende EU-landen en derde landen. Verder stelt Gavinelli geld beschikbaar voor onderzoek naar snelle detectiemethoden, fokkerijaspecten en economische analyse.

Binnenkort komt er een Europese website dat moet gaan functioneren als uitwisselingsplatform voor onderzoekers en bedrijfsleven.

In verhouding met de kosten van lopende onderzoek naar de verschillende aspecten van de berengeurproblematiek in de verschillende EU lidstaten stelt Gavinelli een zeer beperkt bedrag beschikbaar. Volgens Gé Backus, de projectleider van het Nederlandse berengeuronderzoek, heeft dit gebaar echter wel tot effect dat het onderzoek in de verschillende EU lidstaten nader tot elkaar komt en beter op elkaar wordt afgestemd. ”Die afstemming moet en kan veel beter en in die zin is dit een strategisch goede zet van Gavinelli”, aldus Backus.

De EU kwam vorig jaar met de verklaring van Brussel, waarin de ambitie wordt uitgesproken dat het vanaf 2018 afgelopen moet zijn met castreren.

In aansluiting op Gavinelli gaf Michel Courat van de Europese dierenwelzijnsorganisatie Eurogroup of Animals aan dat zijn organisatie er op toe zal zien dat de tot nu toe vrijwillige afspraken binnen de verklaring van Brussel, zullen worden nageleefd. Courat wees er op dat er nog flinke verschillen zijn tussen verschillende lidstaten als het gaat om de bereidheid actief te worden op dit punt.

Of registreer je om te kunnen reageren.