Varkenshouderij

Nieuws 299 x bekeken

Ziektes drukken varkensproductie in China

Utrecht – De Chinese varkenshouderij heeft in toenemende mate last van dierziektes. Dat stelt Rabobank Nederland in een rapport over de Chinese varkenssector.

De komende maanden zal het probleem groter worden, omdat de weerstand van varkens tegen ziektes dan normaliter afneemt. De belangrijkste ziektes zijn mond- en klauwzeer en PRRS.

Uit angst voor ziektes en prijsschommelingen ruimen veel boeren hun varkens op, aldus het Rabo-rapport. De prijzen dalen, na een periode met hoge prijzen in de zomer. De piek lag aan het eind van de zomer op 19,9 yuan (€ 2,27) per kilo levend gewicht. Nu is de varkensprijs 17,4 yuan (€ 1,98). De biggenprijs is sinds september 20 procent gedaald.

De Chinese varkenshouderij verandert snel. Zogeheten backyard-farming, ofwel keuterboertjes, maakt plaats voor grootschalige houderij. Maar de groei van de grote bedrijven kan de afname van de kleine nog niet bijbenen. Eenderde van de productie gebeurt nu nog op de kleine bedrijfjes. Nog maar enkele jaren geleden was dat nog 70 procent. Daardoor daalt de netto-productie, met de hoge prijzen van de afgelopen zomer tot gevolg. De groei van grote bedrijven wordt belemmerd door gebrek aan ruimte, kapitaal en deskundig personeel.

De structurele krapte zal naar verwachting voorlopig aanhouden. De varkensprijzen in China zullen daardoor niet heel fors gaan dalen, is de verwachting.

Dit betekent ook dat de import van varkensvlees door China hoog zal blijven, aldus het Rabo-rapport, vooral in bevroren vorm. De import was de eerste drie kwartalen van dit jaar 250.000 ton, bijna twee keer zoveel als het jaar ervoor in dezelfde periode.

Of registreer je om te kunnen reageren.