Varkenshouderij

Nieuws 270 x bekeken 5 reacties

Nederlandse varkenshouderij in Europa concurrerend

Den Haag – De gemiddelde kostprijs in de Nederlandse varkenshouderij bedraagt € 1,40 per kilo. Daarmee staat Nederland in de Europese Unie op de vierde plaats na Frankrijk, Denemarken en Spanje.

Dat blijkt uit een jaarlijkse kostprijsvergelijking door Interpig, een forum van varkenseconomen uit veertien landen. Het landbouweconomisch instituut LEI, onderdeel van Wageningen Universiteit, is lid van Interpig.

België en Duitsland produceren tegen respectievelijk 9 en 5 procent meer kosten dan Nederland. Frankrijk kent de laagste kostprijs, vooral door lagere mestkosten en iets goedkoper voer. Nederland staat met Denemarken wel aan de absolute top qua zeugproductiviteit.

In Nederland worden jaarlijks 26,5 slachtvarkens per zeug verkocht tegen 26,2 in Denemarken en 25,1 in Frankrijk. In de EU noteren de meeste landen tussen de 22 en 24 verkochte slachtvarkens. Het Verenigd Koninkrijk komt niet verder dan 21 varkens per zeug, terwijl Tsjechië 18 varkens noteert.

De arbeidsinzet in Nederland bedraagt omgerekend 6,8 uur per ton geproduceerd slachtgewicht, en verschilt daarmee nauwelijks met Denemarken, Spanje en ook de Verenigde Staten. Het verschil tussen deze ’kopgroep’ en andere landen is vrij groot. In Duitsland en België is 9 uur nodig en in Frankrijk 10 uur.

Qua productiekosten scoren Brazilië, Canada en de VS aanzienlijk beter dan Nederland. De kostprijs ligt in deze landen tussen de € 1,00 en € 1,10. In Brazilië ligt de arbeidsinzet het hoogst, maar arbeidskosten zijn hier een stuk lager.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  1,40 met welke voerprijs is dan gerekent? incl zeug/big

 • no-profile-image

  Hans Brasil

  In Brazilië ligt de arbeidsinzet het hoogst, maar arbeidskosten zijn hier een stuk lager. Dat komt omdat een braziliaan meer levensvreugde heeft met € 600 /maand, dan een Europeaan met €1400 /maand. Hij heeft geen dure hypothee van €900 /maand geen gas rekening en ook zijn stroom rekening is veel lager omdat in Brasil 80% v. d. stroom v. d. waterkracht centrale komt. Ook de alcohol voor zijn auto verbouwen ze in Brasil zelf.

 • no-profile-image

  Valt nog mee, ze hadden ook kunnen zeggen dat varkensboeren agressief worden . Wetenschappers , stop met die onzin verhalen.
  of ga in de politiek.

 • no-profile-image

  EXCL. BTW?Geloof er niets van.Dan weten we waar we de goedkope varkens vandaan moeten halen.Nog meer transparantie in de overtollige doorberekende kosten van de periferie en handelsmarge zou een beter onderzoek zijn,om te beginnen in Nederland.Dat de varkenshouders te hard werken in NL wisten we al,voor weinig en veel hypotheek. De rest verdient bakken vol.Het beste is handel,op naar Brazilie "samba" varkens laten halen,extra marge in de zak steken.

 • no-profile-image

  Jan uut Oosten

  Dit is de kostprijs op basis van cijfers 2009!! Weet iemand waar de voerprijzen toen lagen!! En idd ex BTW.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.