Varkenshouderij

Nieuws 398 x bekeken

Een op de zeven proefdieren is kip

Den Haag – Van de landbouwhuisdieren is de kip (in aantal) het populairste proefdier. Vorig jaar werden 81.704 kippen ingezet als proefdier, op een totaal van 575.278 proefdieren.

Dat blijkt uit de jaarrapportage van het proefdiergebruik in Nederland, uitgegeven door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Runderen, varkens en paarden worden naar verhouding veel minder gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden of voor het doen van proeven voor bijvoorbeeld het herkennen of opsporen van ziektes of voor onderzoek naar de schadelijkheid van verschillende stoffen.
De muis is vorig jaar in Nederland verreweg het meest gebruikt als proefdier. In totaal zijn 285.215 muizen gebruikt – meer dan vorig jaar.

Vorig jaar zijn bijna 3.000 paarden, ruim 10.000 varkens en bijna 5.000 runderen gebruikt als proefdier. Daarbij zijn ook de dieren meegeteld die worden ingezet voor onderwijsdoeleinden.
Het totaal aantal dierproeven is vorig jaar iets gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Ongeveer eenderde van de dierproeven zijn nodig voor de ontwikkeling, productie, controle of ijking van geneesmiddelen of andere middelen die nodig zijn in de veterinaire of humane geneeskunde.

Of registreer je om te kunnen reageren.