Varkenshouderij

Nieuws 411 x bekeken 1 reactie

Conclusies Commissie Van Doorn mogelijk in gevaar

Wijchen – Gebrek aan snelheid, tegenwerking door de Dierenbescherming en buitenlandse onwelwillendheid om Nederlandse duurzaamheidsnormen over te nemen vormen een potentieel gevaar voor de duurzaamheidsplannen voor de Brabantse varkenshouderij, zoals opgesteld door de Commissie Van Doorn.

Dat vindt Jeroen Naaijkens, ex-bestuursvoorzitter van de HAS Den Bosch en lid van de Commissie Van Doorn.

Naaijkens vindt de drie maanden tussen de publicatie van de conclusies van de Commissie en het in functie treden van het regieteam in december ”veel te lang.” Naaijkens sprak tijdens een themabijeenkomst van Agrivaknet, een vereniging van agrarische specialisten. De commissie concludeert tegen het zere been van dierenrechtenorganisaties dat middelenvoorschriften, zoals de omvang van een hok, plaats moeten maken voor doelvoorschriften, zoals het gemeten geluk van het dier, aldus Naaijkens. ”De Dierenbescherming vindt dat ze het monopolie heeft op het meten van dierengeluk. Wageningen Universiteit zoekt een internationale standaard waarmee door meting op 35 punten het geluk van een dier kan worden gemeten. Het is een vertrouwenskwestie. Voorkomen moet worden dat het ook bij burgers een vertrouwenskwestie wordt.”

Ook is het volgens Naaijkens afwachten of het buitenland de hogere duurzaamheidsnormen overneemt. Het castratiedossier heeft ons geleerd dat het buitenland onze normen kan overnemen. In onze visie, gesteund door het toch half-Duitse Vion, moet dit nogmaals kunnen lukken. Gebeurt dat niet, dan hebben we natuurlijk een probleem want dan hebben onze producenten een groot kostennadeel ten opzichte van buitenlandse concurrentie en kun je zelfs op je thuismarkt in de problemen komen. Ik denk echter dat de sector vooruitstrevend moet durven zijn.”

De eveneens aanwezige directeur consumentenzaken en kwaliteit Marc Jansen van het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) zei het rapport vooral te interpreteren als een ”legitiem maken van de intensieve veehouderij. Dat is knap als je bedenkt dat de Commissie ook leden telt als GroenLinks-politica Marijke Vos.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Eens met de interpretatie van Marc Jansen. Er staat veel te weinig (concreets) over dierenwelzijn in het rapport van Doorn.

Of registreer je om te kunnen reageren.