Varkenshouderij

Nieuws 209 x bekeken

Veetransporteurs met VWA om tafel over boetes

Den Haag – De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zit morgen om de tafel met de Bond van Waaghouders en Veetrans (de belangenorganisatie voor veetransporteurs) om uitleg te geven over het systeem van bestuurlijke boetes dat de VWA hanteert.

"Tijdens deze bespreking willen we uitleggen wat wel en wat niet mag”, verklaart een woordvoerder van de VWA. Veetrans en de Bond van Waaghouders zijn het niet eens met de werkwijze van VWA en het feit dat het om bestuurlijke boetes gaat in plaatst van strafrechtelijke boetes.

"Als de boetes via het strafrecht zouden worden uitgevoerd, wordt er meer inhoudelijk gekeken en hebben we meer kans om bezwaar te maken. Dat kan bij bestuurlijke boetes niet, omdat daarbij enkel wordt gekeken of de proceure juist is gevolgd. De rechtspositie van burgers wordt via het bestuursrecht niet gewaardborgd. Wij vinden het systeem daarom onwerkbaar en onrechtvaardig”, zegt Toon Wassenberg, voorzitter van de Nederlandse Bond van Waaghouders.

De veetransporteurs vinden de controles ook te strikt en stellen dat daarmee de motivatie om deel te nemen aan het private kwaliteitssysteem QLL wordt weggenomen. Tot nu toe heeft de VWA iets meer dan tweehonderd boetes opgelegd, variërend van 500 tot 50.000 euro.

De VWA vindt de bestuurlijke boetes juist ’een belangrijke verbetering in het handhavingsbeleid’. Hetzelfde geldt voor de last onder dwangsom. De VWA heeft aangegeven dat de boetes er niet voor niets zijn en dat ze niet overgaat tot een andere manier van beboeten.

Of registreer je om te kunnen reageren.