Varkenshouderij

Nieuws 398 x bekeken 1 reactie

Veel onrust bij Family Farmers

Doetinchem – Binnen het concept van Family Farmers (FF) worden momenteel nog 5.400 zeugen gehouden. Daarmee is het samenwerkingsverband in één jaar tijd meer dan gehalveerd. Deze sanering verloopt niet zonder slag of stoot.

Zo heeft Family Farmers een betalingsachterstand bij de deelnemers. Dit gegeven en de sanering zelf zorgt voor veel onrust bij de deelnemers.

Een halfjaar geleden besloot FF te stoppen met het vaste concept. De directe aanleiding daarvoor was de moeilijke marktsituatie. Binnen het vaste concept produceren vermeerderaars biggen voor een vooraf afgesproken, vaste prijs. De levende have is van FF. Varkenshouders die binnen dit concept produceren, zitten met de grootste problemen. FF heeft hen aangeboden de zeugen te kopen. Navraag bij deelnemers leert dat het gaat om bedragen tussen 200 en 400 euro. Veel varkenshouders hebben daar het geld niet voor of vinden het bedrag te hoog.

Ook de bank wil in veel gevallen niet financieren. Het gevolg is dat bedrijven noodgedwongen stoppen. In veel gevallen heeft FF de zeugen in overleg met de deelnemers opgehaald voor de slacht.

Als gevolg van de kosten die FF maakt voor het afhandelen van het vaste concept, is binnen de organisatie een geldtekort ontstaan. Daar hebben ook deelnemers van het variabele concept last van. De laatste maanden is een betalingsachterstand ontstaan. Volgens deelnemers is de schuld opgelopen tot gemiddeld 100 euro per zeug.

FF-directeur Robert van Lierop erkent dat het bedrijf achterloopt met de betalingen. Om hoeveel geld het precies gaat, wil hij echter niet zeggen. Ook doen verhalen de ronde dat FF grote schulden heeft bij voerleverancier ForFarmers. Navraag door vakblad Boerderij leert dat dit niet het geval is.
Volgens Van Lierop is de reorganisatie bijna afgerond. FF is nu in gesprek met banken om kapitaal aan te trekken. Van Lierop verwacht de achterstallige betalingen snel in te kunnen lopen. Hij erkent wel dat de herstructurering gepaard gaat met ontevreden mensen: ”Wij proberen alles zo netjes mogelijk af te handelen. Een flinke reorganisatie is echter onvermijdelijk.”

Hij sluit niet uit dat het in enkele gevallen uitdraait op een gerechtelijke procedure. ”Als afspraken niet worden nagekomen, rest ons weinig anders.” Ook enkele varkenshouders hebben inmiddels een advocaat ingeschakeld.

Eén reactie

  • no-profile-image

    beny

    wie zei dat ook al weer ,we moeten beter samenwerken onze producten gezamelijk vermarkten veel meer netwerken???????????????

Of registreer je om te kunnen reageren.