Varkenshouderij

Nieuws 257 x bekeken

Groningen teruggefloten in zeggenschap omvang varkensbedrijf

Den Haag – De provincie Groningen heeft ten onrechte geëist dat een varkenshouder in Ter Apel bij de provincie ontheffing moest aanvragen voor een uitbreiding van zijn bedrijf.

Dat heeft de Raad van State deze week uitgesproken in een zaak van de varkenshouder, de gemeente Vlagtwedde, LTO Noord, en varkenshoudersvakbond NVV tegen de provincie.

De varkenshouder had van de gemeente toestemming voor uitbreiding van zijn bebouwde oppervlakte. Hij had ontheffing van de eisen uit het bestemmingsplan Buitengebied 2009 van de gemeente. De provincie was het hier niet mee eens en stelde dat onder de provinciale omgevingsverordening 2009 voor elke uitbreiding van een intensieve veehouderijbedrijf een provinciale ontheffing is vereist. Daarom kwam de provincie met een zogenoemde reactieve aanwijzing, waardoor de betreffende veehouder niet mocht bouwen.

De Raad van State heeft in de procedure die is gevoerd door LTO Noord en andere partijen nu uitgesproken dat de stap van de provincie te ver gaat en in strijd is met de wet ruimtelijke ordening.
Inmiddels geldt in de provincie Groningen een nieuw provinciaal omgevingsplan die de intensieve veehouderij sterk aan banden legt.

Volgens advocaat Paul Bodden die de genoemde zaak heeft gevoerd voor LTO Noord, zitten in het nieuwe provinciale omgevingsplan veel soortgelijke elementen waarbij de provincie veel zeggenschap opeist over de intensieve veehouderij. Het zal in een nieuwe zaak moeten blijken hoe een en ander stand houdt. ”Het zal gaan om andere rechtsvragen, maar de discussie is eigenlijk het zelfde ook in het nieuwe provinciaal omgevingsplan." LTO Noord is nog op zoek naar een geschikte zaak om die aan de rechter voor te leggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.