Varkenshouderij

Nieuws 193 x bekeken 7 reacties

Vlaamse varkensboeren willen verkoopstop varkens

Gent - De Belgische Vereniging voor Varkenshouders Veva roept alle varkenshouders op om tot en met 21 januari geen varkens te verkopen.

Veva kondigt daarnaast blokkades aan bij bedrijven uit de vleesvarkenskolom. Aanleiding voor de acties zijn de lage varkensprijzen. In twee weken daalde de varkensprijs met 13 cent per kilo. "Er moeten onmiddellijk maatregelen getroffen worden om het structurele prijsprobleem van aan te pakken", aldus Veva.

LTO Varkenshouderij en de Nederlandse varkenshoudersvakbond NVV hebben sympathie voor de actie. "Er moet echt iets gebeuren. Maar tegelijkertijd weten we ook dat we het niet leveren van dieren niet vol kunnen houden. De dieren groeien door. We moeten andere drukmiddelen overwegen om de prijs omhoog te krijgen", aldus Annechien ten Have.

Wyno Zwanenburg van de NVV beraadt zich ook op actie. "Bij het niet leveren van varkens sta je met de rug tegen de muur, omdat je de dieren op termijn toch moet afleveren. Als je een leveringsstop instelt, moet je ook weten onder welke voorwaarden je wel weer gaat leveren."

Als signaalfunctie vindt Zwanenburg de actie van Veva een goede stap. "Wij zijn de spil van de keten. Als we niks leveren staat de keten stil." Zwanenburg vindt de werkwijze van slachterijen, met een prijsdaling van 13 cent in twee weken niet getuigen van maatschappelijk verantwoord ondernemen van de slachterijen. "De varkenshouders hebben het al zwaar door de hoge kostprijs. Met deze prijs geven de slachterijen een totaal verkeerd beeld naar de retail, waardoor de varkenshouders nog verder in de problemen komen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eric

  Dat er iets moet gebeuren staat vast ,maat niet leveren is denk ik niet het middel ,varkens groeien gewoon door dus dit verstoord over 3 weken de markt en er komen meer kilo's bij.
  Ik zie meer in publieks vriendelijke actie's
  en wel voor een zacht prijsje bij iedere supermarkt zelf vlees verkopen aan de consumenten 'dus publieks vriendelijk.als we dat overal doen gaan de consumenten misschien later nog wel meer en vaker varkens vlees eten.
  eric

 • no-profile-image

  cedric

  we moeten de echte machthebers aanpakken een hele week tonnies stilleggen de week erop heel de week vion en covavee ook eens stilleggen want de boerenbond horen we weer niet(lage aankoopprijzen zijn prima voor hun investeringsmaatschapij agri-invest)

 • no-profile-image

  Annechien = LTO = VION Dus je kan er wat aan doen en begin bij jezelf !!!

 • no-profile-image

  ik doe direct mee. maar het zal niet meevallen om ALLE neuzen de zelfde kant op te krijgen. in die ruim twee weken kunnen er wel andere acties bedacht worden.

 • no-profile-image

  Met nie tleveren van varkens snijden d eboeren in eign vlees. De varkens zullen na een week levering staking zwaarder zijn dan normaal, komt er nog meer vlees op de markt. Zou een eerder afleveren (lichtere dieren) de vlees markt de goede kant op kunnen duwen of 1 á 2 week minder vlees leveren en "overschot" conserveren of beter nog via >voedselbank< weggeven. Een denk dat zo'n actie naar 2 kanten werkt minder aanbod moet prijs correctie te weeg brengen en voedsel hulp poetst het imago van de (varkens) boer op. Misschien moeten de boeren gezamelijk deze promotie annex demonstratie bekostigen.

 • no-profile-image

  Realist71

  3 weken niet insemineren, of 10% minder zeugen gaan houden.

 • no-profile-image

  Mar©

  "Het niet leveren van dieren kunnen we niet vol houden. De dieren groeien door." Juist Annechien. En met dat machtsmiddel blijven de slachterijen je uitknijpen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.