Varkenshouderij

Nieuws 170 x bekeken

Tuchtrecht PVV beboet vijf varkens -en zeugenbedrijven

Zoetermeer - Het tuchtgerecht van het Productschap Vee en Vlees (PVV) heeft boetes opgelegd voor overtredingen van de Verordening Varkensleveringen (VVL).

De boetebedragen variëren van 500 tot 1500 euro. In drie gevallen hebben vermeerderingsbedrijven met een B-status op meer adressen biggen afgeleverd dan volgens de regelgeving was toegestaan. Een zeugenbedrijf met een B-status mag in zes weken tijd maximaal aan zes vleesvarkenshouders met een D-status biggen leveren. Twee zeugenbedrijven hadden deze regel overtreden. Het derde bedrijf had naast het overtreden van de zes-wekenregel ook in vier maanden meer dan twaalf varkensbedrijven voorzien van biggen. Ook dit mag niet.

Het tuchtgerecht beboette een vleesvarkensbedrijf dat binnen zestien weken biggen had ontvangen van meer dan zes bedrijven. De vijfde boete werd opgelegd aan een zeugenbedrijf dat dieren had afgeleverd aan een ander zeugenbedrijf. Dit is niet toegestaan, tenzij een ontheffing is verleend bij bijvoorbeeld bedrijfsbeëindiging. De regels voor aan- en afvoer zijn ingesteld in verband met het risico op dierziekteverspreiding.

Of registreer je om te kunnen reageren.