Varkenshouderij

Nieuws 173 x bekeken

Opslagregeling varkensvlees gaat volgende week in

Brussel – De private opslagregeling voor varkensvlees gaat begin volgende week in.

De EU draagt 340 tot 500 euro per ton vlees bij, afhankelijk van het soort vlees en de lengte van de opslagperiode.

Dat hebben de EU-lidstaten donderdag afgesproken in het beheerscomité. In eerste instantie is bepaald dat de regeling drie tot vijf maanden duurt. De Commissie kan besluiten tot een verlenging, als de marktomstandigheden daartoe aanleiding geven.

Voor de regeling is geen maximumbudget of -hoeveelheid afgesproken. Op basis van de opslagregeling uit 2007-2008 gaat de Commissie er vanuit dat de opslag van 100.000 ton de EU circa 37 miljoen euro kost.

Landbouwcommissaris Dacian Ciolos had de opslagregeling maandag tijdens de Raad van EU-landbouwministers aangekondigd, na druk van enkele lidstaten, waaronder België, Nederland en Frankrijk. Door tijdelijk vlees van de markt te nemen moet de prijs weer aantrekken.

De Commissie heeft een lijst gepubliceerd van bedragen per ton vlees. Het bedrag is uiteraard hoger naarmate het vlees langer is opgeslagen. De steun varieert van 343 euro per ton buiken die drie maanden worden opgeslagen, tot 499 euro voor een ton uitgebeende poten, schouders, voorstukken of lendenen, die vijf maanden in bewaring liggen.

Aanvragen voor een EU-bijdrage moeten betrekking hebben op een bepaalde categorie onderdelen (buiken, ruggen, etc.); voor producten met bot geldt een minimumhoeveelheid per aanvraag van 10 ton, voor andere producten is dat minimaal 15 ton.

In beginsel wordt het vlees aan het einde van de opslagperiode weer afgezet op de Europese markt. Het is echter ook mogelijk om het na twee maanden te exporteren naar landen buiten de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.