Varkenshouderij

Nieuws 209 x bekeken

Exportverbod deel Bulgarije door MKZ

Brussel – De Europese Commissie heeft een exportverbod ingesteld voor levende evenhoevige dieren (schapen, geiten, runderen en varkens) uit vijf provincies in Bulgarije. Het verbod is ingesteld nadat bij een wild zwijn mond- en klauwzeer is vastgesteld in de provincie Burgas, in het grensgebied met Turkije.

Vanuit de laag-risicoprovincies Yambol, Sliven, Shumen en Varna mogen wel dierlijke producten worden verhandeld, Vanuit de getroffen provincie Burgas mag dit niet. Ook de uitvoer van fokmateriaal (sperma, eicellen en embryo’s) van runderen, schapen en varkens uit Burgas gebied is verboden.
Net voor de jaarwisseling hebben jagers in Burgas drie wilde zwijnen geschoten die besmet bleken met MKZ. Dit was op 2 kilometer afstand van de Turkse grens. In Turkije waren het afgelopen jaar veel besmettingen met MKZ. In het gebeid geldt nu een verbod op het bijvoeren van wild.

Of registreer je om te kunnen reageren.