Varkenshouderij

Nieuws 167 x bekeken

Duitse varkensprijs klapt in elkaar

Damme - Duitse slachterijen verlagen hun varkensprijzen vrijdag met 23 cent naar € 1,12 per kilo geslacht-gewicht franco slachterij.

Zo'n grote prijsval is in Duitsland nog nooit voorgekomen in één week tijd. De Duitse varkensprijs ligt deze week op het laagste niveau sinds begin 2004. De gigantische prijsdaling is een gevolg van het dioxine-schandaal in Duitsland. Duitse consumenten eten daardoor veel minder varkensvlees, omdat zij bang zijn om het uiterst giftige dioxine binnen te krijgen. Veel Duitse slachterijen waren deze week al één of meerdere dagen gesloten, omdat zij hun producten niet kunnen slijten. Die sluitingen hebben niet kunnen voorkomen dat de Duitse varkensprijs in elkaar klapt.

Het is nu de vraag wat Nederlandse slachterijen volgende week met hun varkensprijzen doen. Nederlands varkensvlees gaat weliswaar beter van de hand dan Duits vlees, maar als Duitse consumenten het Nederlandse varkensvlees ook niet willen kopen, krijgen Nederlandse slachterijen ook een probleem. Een groot deel van het Nederlandse varkensvlees gaat naar Duitsland. De Duitse markt is daardoor zeer belangrijk voor de Nederlandse varkenssector.

Europees marktleider Danish Crown betaalt volgende week dezelfde prijs als deze week, hoewel het concern wel afzetproblemen heeft in Duitsland.

Vion
Vion kan en wil nog geen uitspraken doen over de mogelijke prijsontwikkeling bij de Nederlandse slachterijen. Het lijkt echter wel vast te staan dat de Nederlandse noteringen een forse tik meekrijgen van de prijsontwikkelingen in Duitsland. Vleesinkopers hebben tot nu toe nog geen definitieve afspraken gemaakt tegen welke prijzen het vlees wordt ingekocht. Dit gebeurde in afwachting van de prijsontwikkeling in Duitsland.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.