Varkenshouderij

Nieuws 164 x bekeken

Blokkade-acties beëindigd

Doetinchem – Om twee uur zijn de blokkadeacties bij de varkensslachterijen beëindigd. De acties zijn rustig verlopen, maar hebben in de slachterijen wel tot productie en logistiekproblemen geleid.

Veewagens met varkens werden niet of mondjesmaat toegelaten. Veelal speelde hierbij het welzijn van de dieren een doorslaggevende rol. Koelwagens met vlees en vrachtwagens met andere bijproducten mochten de terreinen niet af.

Communicatiedirecteur Marc van der Lee van Vion spreekt van een relatief goede sfeer tijdens de acties. “De partijen snappen elkaar. Ze hebben hun punt gemaakt en het publiek duidelijk gemaakt wat er aan de hand is.”

Mark van Rooi kan begrip op brengen voor de acties. “Of de acties nu wat uithalen is een tweede. Maar dat ze zich laten horen is wel goed.” Volgens van Rooi viel het met de problemen in zijn bedrijf wel mee. “De varkens waren er al. Alleen het vlees moest weg en daar liepen we wel tegen problemen aan.”

Ook Ben Schenning van Compaxo snapt dat de varkenshouders diep in de problemen zitten. “Maar ze zijn bij de slachterijen aan het verkeerde adres. Ook bij moeten zeer scherp op de kosten letten. De marges zijn flinterdun.”

Guus Goertz van Hilckmann in Nijmegen begrijpt de frustraties van de boeren, maar vindt de gekozen acties niet op de juiste plaats. Hij verwijst naar het overleg en de afspraken met LTO. “We moeten samen zoeken naar oplossingen en verantwoording afleggen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.