Varkenshouderij

Nieuws 226 x bekeken

Nieuwe vleesalliantie in België

Leuven, Brussel – De Belgische vleesbedrijven, de groepen Covalis in Leuven en Viangros in Brussel gaan samenwerken. De bedrijven vormen een alliantie onder de naam Vivanda, om de gehele keten van vers rundvlees en varkensvlees geheel te kunnen beheren. Dit hebben de beide bedrijven bekendgemaakt.

Doel van de gevormde alliantie is om efficiënt en daadkrachtig in te kunnen spelen op de vraag vanuit de retail naar kwaliteitsvlees met toegevoegde waarde bijvoorbeeld op het gebied van dierenwelzijn, traceerbaarheid en duurzaamheid.

Viangros is een Belgisch familiebedrijf met 600 medewerkers dat vooral sterk is productie, groothandel en distributie van vers vlees en bereide maaltijden voor retail en foodservice.
Covalis is eigendom van Covavee, een coöperatieve vennootschap van ongeveer 600 varkenshouders, en van Agri Investment Fund, het investeringsfonds van de Belgische Boerenbond. Het bedrijf heeft twee varkensslachterijen: in Meer (in de buurt van Breda) en in Wijtschate (nabij Lille) en een runderslachterij Adriaens in Zottegem bij Brussel.

In het kader van de samenwerking neemt de groep Viangros een minderheidsbelang in de groep Covalis. Covalis op haar beurt verwerft een minderheidsbelang in de groep Viangros. De beide groepen zijn wederzijds vertegenwoordigd in elkaars raden van bestuur. Viangros verwerft verder het bedrijf Carniportion, een dochterbedrijf van Covalis, dat is gespecialiseerd in consumentenverpakkingen van vers vlees. Het Covalis-bedrijf Adriaens neemt de slacht- en groothandelsactiviteit van Viangros over.

Het resultaat van deze uitwisselingen is dat Covalis verder specialiseert in het slachten en uitbenen terwijl Viangros verder specialiseert in de verdere verwerking: portioneren consumentenverpakkingen en foodservice.

Covalis en Viangros blijven wel zelfstandig opereren op het vlak van export en richting industrie. De alliantie is opgezet om slagvaardiger te kunnen opereren richting de retail.

Eén van de zaken waar de nieuw gevormde alliantie nadrukkelijk mee bezig is in samenwerking met partijen uit de Belgische retail is het opzetten van programma’s voor varkensvleesproductie met toegevoegde waarde op het gebied van welzijn en duurzaamheid, meldt gedelegeerd bestuurder Luc Verspreet van Covalis. ”Ons doel daarbij is ook nadrukkelijk om een betere prijs te genereren voor de varkenshouders.” Verspreet meldt verder dat de nu genomen stappen zijn goedgekeurd door de ledenraad van de coöperatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.