Varkenshouderij

Nieuws 158 x bekeken

Gibo: vleesvarkenshouders beter uit dan vorig jaar

Arnhem – Vleesvarkenshouders boeken over 2010 naar verwachting een 9 euro hoger resultaat per plaats dan over 2009. Dat verwacht accountancy-organisatie Gibo-groep op basis van de resultaten in de vleesvarkenshouderij over de eerste negen maanden.

De verwachte uitkomst is ondanks de stijgende voerkosten. Die worden gedeeltelijk gecompenseerd door lagere biggenprijzen. De uitgaven voor rente blijven vrijwel gelijk.

Het resultaat van 9 euro is overigens nog niet genoeg om aan de aflossingsverplichtingen te voldoen. Het gemiddelde Gibo-bedrijf beschikt over 2.454 varkensplaatsen en komt uit op een resultaat van € 11,80 per plaats.

De beste 35 procent van de bedrijven heeft 2.281 varkensplaatsen en komt uit op een resultaat per plaats van € 29,10. De beste 35 procent van de bedrijven houden dus ruim 17 euro per plaats meer over dan het gemiddelde. De verschillen zitten vooral in een hogere opbrengstprijs van de afgeleverde varkens en lagere aankoopkosten van de biggen.

Gibo constateert verder dat de verkoopprijs van vleesvarkens in 2010 met € 11,50 per plaats is gedaald. Ook de aankoopprijs van biggen is lager. Per plaats is dat bedrag 13 euro lager dan vorig jaar.

Over de eerste negen maanden liggen de voerkosten per plaats 4 euro lager. De voerwinst per plaats komt zo € 5,50 hoger uit. Rekening houdend met de overige directe kosten komt het saldo uit op 5 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.