Varkenshouderij

Nieuws 186 x bekeken

Europese expertgroep neemt problemen varkenshouderij onder de loep

De Europese landbouwraad van deze week heeft voor de varkenshouderij toch nog iets opgeleverd. Er komt een groep van experts in het Speciaal Comité Landbouw die zich zal bezig houden met de problemen in de varkenshouderij.

Er zijn vijf gebieden benoemd waar deze groep van experts speciaal naar zal moeten kijken. Die gebieden zijn: de sterk schommelende inkomstenposities in de varkenssector, het stimuleren van de eigen Europese eiwitproductie, de structuur van de varkensvleessector, promotie van producentenverenigingen en innovatie.

Eén van de andere belangrijke zaken, de positie van de varkenshouders en primaire producenten ten opzichte van de afnemers, de supermarkten, komt aan de orde binnen de high level-group voor concurrentieverhoudingen. De belangenbehartigers zouden graag zien dat er meer mogelijkheden worden gecreëerd voor de primaire producenten om gezamenlijk sterker te kunnen staan ten opzichte van de supermarkten. Het verwijt is dat in de Europese mededingingsregels de positie van de consument is overgewaardeerd, en die van de producenten wordt ondergewaardeerd.

Met de instelling van deze groep van experts komt de Europese commissie toch enigszins tegemoet aan de wensen die veel lidstaten hebben geuit op de Reflectiedag over de varkenshouderij op 3 december. Tijdens die dag gaf de europese commissie in eerste instantie te kennen niets te zien in eventuele aanvullende maatregelen voor de varkenssector. De Commissie stelde juist dat zij de gang van zaken in de varkenssector ziet als het voorbeeld voor hoe het in andere agrarische sectoren zou moeten gaan.
Toch waren er zeker acht lidstaten van de Europese Unie, waaronder Frankrijk, Spanje vóór de instelling van een high level group. Opmerkelijk is dat Duitsland niets ziet in een High Level group. Ook landbouwcommissaris Dacian Ciolos was geen voorstander van zo’n high level group. Volgens hem komen er verschillende zaken sowieso aan de orde in het pakket maatregelen waarmee hij later volgend jaar naar buiten komt.

Met de instelling van de expertgroep komt de Europese Commissie nu toch tegemoet in een behoorlijk breed gedragen gevoel van onbehagen over de gang van zaken in de varkenssector.
LTO-vakgroep voorzitter Annechien ten Have is dan ook wel content met het resultaat. “Er komt nu tenminste meer aandacht voor de positie van de varkenshouders. Belangrijk is ook dat Hongarije heeft aangegeven het komende halfjaar de positie van de varkenshouderij op de agenda te willen zetten.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.