Varkenshouderij

Nieuws 167 x bekeken

Commissie: varkenssector moet het zelf uit de markt halen

De varkenssector is volledig afhankelijk van de markt. Of consumenten een hogere prijs gaan betalen voor varkensvlees of dat er noodgedwongen meer varkenshouders moeten stoppen is,en blijft afhankelijk van de markt.

Dat zegt Lars Hoelgaard van de Europese Commissie tijdens de refectiedag voor de Europese varkenshouderij. Annechien ten Have, die als voorzitter van de vakgroep varkenshouderij van LTO Nederland aanwezig was bij de bijeenkomst reageert teleurgesteld. “De hele dag gepraat en niks opgeleverd”, twittert ze na afloop van de bijeenkomst. “Ik had niet verwacht dat de Europese Commissie met geld over de brug zou komen, of dat ze maatregelen zouden nemen via exportrestituties. Maar ze zouden wel kunnen ondersteunen door onderzoek te doen naar de sector. De Europese commissie reageerde keihard, een beetje meer empathie met de varkenshouders mag best”, vindt Ten Have.

“Dat we het uit de markt moeten halen is ook zo. Maar we moeten daarvoor weten waarom het niet lukt om de hogere voerprijs door te berekenen in het eindproduct”, legt de varkenshoudster uit. De commissie heeft geen toezeggingen gedaan voor verder onderzoek. Hongarije, de toekomstig voorzitter van de EU, heeft echter aangegeven wel verder te willen met onderzoek naar de varkenssector.

Tijdens de dag van reflectie hebben 21 lidstaten hun visie over de varkenshouderij geschetst. Daarin was aandacht voor de huidige situatie in de lidstaten en de toekomstvisie die de landen hadden. “De hoge voerprijzen en de nultolerantie voor gemodificeerde gewassen werd door veel lidstaten aangekaart”, zegt Ten Have.

Minister-president Kris Peeters, initiatiefnemer van de reflectie-dag, concludeerde dat de sector gewend is aan het handelen in een vrije markt zonder financiële ondersteuning. “Maar de laatste jaren hebben we kunnen zien dat de productieomstandigheden en de markt snel veranderen. De sector zal moeten leren omgaan met de negatieve factoren van buiten en de toegenomen concurrentie in de productiekolom.”

Tegelijkertijd vindt hij het onverantwoord om de sector volledig aan de markt over te laten. “De agarische markten zijn zeer specifiek en vragen daardoor meer dan alleen marktwetten. Het belang van voedselproductie is enorm.”

Zie ook: Europese varkenssector spreekt over toekomstOf registreer je om te kunnen reageren.