Varkenshouderij

Nieuws 304 x bekeken 1 reactie

Afrikaanse varkenspest breidt zich opnieuw uit

Moskou – In het zuiden van Rusland, in het gebied tussen Oekraïne en Kazachstan, zijn opnieuw uitbraken van Afrikaanse varkenspest.

Dat melden Russische media. De provincies Rostov, Krasnodar, Stavropol en Wolgograd kampen met een grootschalige uitbraak van Afrikaanse varkenspest. In totaal zijn er meer dan 45 besmettingen met Afrikaanse varkenspest gemeld bij de werelddiergezondheidsorganisatie OIE.

De Russische veterinaire dienst schat dat door de ziekte 38.000 ton minder varkensvlees op de markt komt. Enkele weken geleden is het hoofd van de veterinaire dienst van Rostov voor de rechter gedaagd omdat hij onvoldoende maatregelen zou nemen tegen de uitbraak. Rostov is de zwaarst getroffen provincie. Hij stond onder andere toe dat een bedrijf 127 varkens die geruimd moesten worden aan een slachterij werden verkocht. In het grensgebied met Georgië is recent ook besmet varkensvlees aangetroffen.

De uitbraak van Afrikaanse varkenspest heeft ook tot gevolg dat 6 miljoen ton graan niet geëxporteerd kan worden als gevolg van de vervoersbeperkingen, meldt AgE. Het graan kan mogelijk een rol spelen bij de verspreiding van de ziekte. Wanneer het graan ontsmet wordt mag het wel vervoerd worden, maar hiervoor is onvoldoende capaciteit in het gebied. Russische graanhandelaren verwachten dat er noodgedwongen graan geïmporteerd moet worden om aan de voerbehoefte te kunnen voldoen. Recent zijn treinwagons met graan in het gebied staande gehouden omdat het graan niet ontsmet was.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Laten we hopen dat Rusland met daadkracht reageert tegen dit soort uitbraken.

Of registreer je om te kunnen reageren.