Varkenshouderij

Nieuws 183 x bekeken

'Absurd dat diagnose is gesteld door niet-bevoegde arts'

Het is absurd dat een niet-geregistreerde dierenarts bevoegd is een diagnose te stellen die leidt tot de ruiming van 60.000 dieren.

Dat is de eerste reactie van de Stichting MKZ Kootwijkerbroek op antwoorden die staatssecretaris Bleker heeft gegeven op aanvullende vragen over de uitbraak van mond- en klauwzeer in Kootwijkerbroek in 2001.

Staatssecretaris van landbouw Henk Bleker erkent in de antwoorden niet alleen dat de eerste diagnose is gesteld door een dierenarts die niet als zodanig geregistreerd was, maar ook dat het laboratorium dat de ziekte vaststelde, afweek van de richtlijnen van de internationale organisatie voor dierziekten (OIE).

Een woordvoerder van Bleker zegt dat het aflezen van een testresultaat geen diergeneeskundige handeling is op grond van de wet en dus hoeft de dierenarts die dat doet niet als zodanig geregistreerd te staan.

Woordvoerder Lau Jansen van de Stichting MKZ Kootwijkerbroek zegt dat hij de antwoorden van de staatssecretaris nog verder wil bestuderen. ”Maar het wordt steeds meer duidelijk dat de interne richtlijnen van ID-Lelystad destijds afweken van de OIE-richtlijnen. De vraag is op welke punten de interne regels afweken en of de gevolgde procedures in lijn waren met de interne regels. Dat weten we nog steeds niet.”

Volgens Jansen is het juridisch betwistbaar dat het CVI eigen interne richtlijnen mag volgen, zonder dat dat destijds kenbaar werd gemaakt. Hij zegt ook dat uit de Wet op de uitoefening van de Diergeneeskunde niet meteen duidelijk wordt, dat dierenartsen van de Voedsel en Waren Autoriteit niet hoeven te worden geregistreerd.

”Die stelling is zeer betwistbaar”, aldus Jansen. ”Maar het zou absurd zijn dat een ongeregistreerde dierenarts de diagnose mag stellen, zeker gezien de mega-hefboom die het gevolg is van die diagnose.” Het ministerie zal in de komende maand een bezwarenzitting houden over de beslissing tot ruiming van 60.000 dieren in en rond Kootwijkerbroek in 2001.

Of registreer je om te kunnen reageren.