Varkenshouderij

Nieuws 262 x bekeken

Eenderde water is fout

Veel varkens krijgen nog steeds slecht drinkwater.

Dat concludeert het diergezondheidsbedrijf GD op basis van onderzoek van watermonsters van varkensbedrijven.

Van de door GD onderzochte watermonsters in 2006 was 30 procent minder geschikt om als drinkwater aan de varkens te geven. Acht procent van de onderzochte monsters was zelfs ongeschikt. Grootste probleem is het totaal kiemgetal. In 29 procent van de gevallen werd om deze reden het water afgekeurd. andere belangrijke redenen voor afkeuring zijn het ammoniumgehalte, de hardheid, en het ijzergehalte.

Volgens GD worden voor drinkwater voor varkens soms ook gevaarlijke adviezen verspreid. Een van die adviezen is om nitraatrijk drinkwater te gebruiken voor de varkens. Weliswaar groeien de varkens er wat beter op, maar het vlees wordt vetter en bevat bovendien meer nitriet. Het nitraatrijke water heeft bovendien als risico dat er sneller bacteriegroei in optreedt wat er op zich voor kan zorgen dat er al in de leidingen nitriet kan ontstaan. Dit nitriet is vooral gevaarlijk voor jonge biggen met een verstoorde maagfunctie. Nitrietvergiftiging ligt op de loer.

Of registreer je om te kunnen reageren.