hogere varkensgezondheid

 

han swinkels

Han Swinkels
Dagvoorzitter

Han Swinkels heeft Dierwetenschappen in Wageningen en Blacksburg (VS) gestudeerd.

Na zijn studie heeft hij uitgebreide werkervaring opgedaan in de Agro&Food-sector met specialisatie in de dierlijke sectoren. Ruim 13 jaar werkte Han in diverse functies voor de business units Livestock Research en Food&Biobased Research van Wageningen Universiteit en Research centrum. Daarna was hij werkzaam als manager dierlijke sectoren bij ZLTO en de daaraan gelieerde federatie LTO Nederland.

Sinds 2010 werkt hij als zelfstandig adviseur voor bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen, waar hij in onderlinge samenwerking en met betrokkenheid van maatschappelijke organisaties duurzame vernieuwingen realiseert in de Agro&Food-sector, met focus op de veehouderijketens.

   
koen wouters

Koen Wouters
Winnaar innovatieprijs 2016 

Zeugenhouder Koen Wouters heeft in 2016 de innovatieprijs 'varkens gezonder produceren' gewonnen tijdens het symposium Hogere Varkensgezondheid 2016. Volgens de jury is Wouters een voorloper onder de zeugenhouders met veel aandacht voor een hoge gezondheid en dierenwelzijn op zijn bedrijf. Wouters is innovatief en heeft een eigen systeem ontwikkeld voor vrijlopende kraamzeugen in de eerste week na de geboorte van de biggen. Door de omstandigheden voor de dieren te optimaliseren, waarbij de varkens goed te controleren zijn, bereikt hij een hoge varkensgezondheid. "Dat resulteert in kwalitatief hoogwaardige biggen. Wouters is bovendien een zeer toegankelijk iemand en bereid tot het delen van kennis en ervaringen. Hij is een inspiratiebron voor collega-varkenshouders en een uithangbord richting de maatschappij", aldus de jury.

   
lucas de man

Lucas de Man
Schrijver 'Wij Varkenland' 

'Wij Varkenland' gaat over Stijn, een man van 30 jaar, die na 12 jaar rondtrekken terugkeert naar zijn geboortestreek. Zijn ouders waren varkensboeren. Zijn broer heeft de boerderij overgenomen, hij zelf wilde ridder zijn.

Lucas de Man liep voor de voorstelling ‘Wij Varkenland’ een maand lang stage bij verschillende varkensboeren. Hij interviewde graanhandelaren, bankiers, boerenbondleden, veeartsen en agrarische hulpverleners. Met deze input schreef hij de actuele solo ‘Wij Varkenland’, die zowel bij (boeren)publiek als pers hoge ogen gooide.

   
manon houben

Manon Houben
Hoofd Dierenartsen Varkens bij GD 

Manon Houben is vanaf 1 oktober Hoofd Dierenartsen van de sector varkens bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). In 2007 richtte Houben PorQ op, een advies- en consultancybureau voor de varkensgezondheid. Ze trainde varkenshouders in het verbeteren van de diergezondheid op bedrijfsniveau.

Voordat Houben met PorQ startte was ze 6 jaar lang docent varkensgezondheid aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Ze beschikt over een uitgebreid (inter)nationaal netwerk, zowel in de veterinaire als in de humane gezondheidszorg. In 2013 schreef ze het boek 'Vleesvarkens en Gezondheid: het praktijkboek voor gezonde varkens en gezond vlees'. Dit boek is in meerdere talen verschenen.

   
jan schuttert

Jan Schuttert
Eigenaar handelshuis 

Schuttert is een zelfstandig handelshuis, voor 100% eigendom van Jan Schuttert. Een organisatie met een grote afzet in binnen- en buitenland. Niet alleen het transport van de dieren, maar ook een deel van de productieketen heeft Schuttert in eigen handen. Een belangrijk voordeel voor hun opdrachtgevers, die zo verzekerd zijn van nog meer deskundigheid en betrokkenheid. Op 6 boerderijen van Schuttert worden diverse fokprogramma’s uitgevoerd. Ook is er een akkerbouwbedrijf. Samenwerking, innovatie en kwaliteit zijn de belangrijkste kenmerken van deze programma’s. In totaal werken bij het handelshuis en de 5 eigen boerderijen zo’n 65 mensen. 

   
mark bankers

Mark Bankers
Fonz 

Mark Bankers, het gezicht achter Fonz, gelooft dat voor elk goed project een financiering mogelijk is. Met ruim 15 jaar ervaring in de financiële sector helpt hij ondernemers om hun plan te realiseren. In 2015 is Fonz opgericht om ondernemers te ondersteunen in hun zoektocht naar kapitaal. Banken zullen in de toekomst steeds minder krediet verschaffen aan het MKB en de vraag naar alternatieve financieringsvormen gaat een enorme vlucht nemen. In deze dynamische marktontwikkeling wil Fonz een regisseursrol gaan vervullen. Het juiste kapitaal verbinden met de ondernemer in het MKB, dat is het doel.

   
gilles van de lans

Gilles van der Lans
Clarcor Air Filtration Products

Werkzaam in de agribusiness sinds 1995 na een opleiding aan de Agrarische Hogeschool in Deventer. Na een korte periode bij LACO in Uden was hij 9 jaar in actief in de verkoop bij Fancom, waarvan 1,5 jaar gestationeerd in Italie. Na diverse sales functies bij Fancom, is Gilles van der Lans sinds 2004 actief als zelfstandig werkend verkoper voor diverse Nederlandse fabrikanten naar Italie. Sinds 2012 gevraagd door Clarcor USA om hun Master Distributor Triple Air Animal Virus Air Filtration uit Emmen, olv  Nico Smits, (voorheen Smits Emmen b.v. en Hendrix Meat Group), te ondersteunen bij hun inspanningen in de dierlijke sector in geheel Europa, incl. Rusland. 
 

 

ruben decaluwe

Ruben Decaluwé
Dierenarts 

Ruben Decaluwé studeerde af als dierenarts met specialisatie varken in 2010 met grote onderscheiding. In 2011 begon hij als doctoraatsstudent aan de faculteit Diergeneeskunde aan het labo Diervoeding en de eenheid gezondheidszorg varken. Hij voerde 4 jaar onderzoek uit over de peripartale periode bij de zeug, waarbij hij zich hoofdzakelijk toespitste op colostrum en partusinductie. Daarnaast verzorgde hij in team de bedrijfsbegeleiding op verschillende varkensbedrijven, 2de-lijns diergeneeskundig werk.

In 2013 behaalde hij het diploma ‘Vakdierenarts Varken’ en in 2014 verdedigde hij succesvol zijn doctoraal proefschrift dat over colostrumproductie bij zeugen ging. Sinds begin 2015 is hij werkzaam als nutritionist bij Trouw Nutrition, waar hij in een team van 4 instaat voor de formulaties, onderzoek en productontwikkeling.

   
Sprekers dierenartsensessie
   
helena ferreira

Helena Ferreira
R&D researcher, GD

Dr. Helena Ferreira is sinds 2015 onderzoeker op de afdeling Research & Development (R&D)bij Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Zij heeft diergeneeskunde aan de Technical University of Lisbon gestudeerd en is in 2013 gepromoveerd aan de universiteit Utrecht. Haar promotieonderzoek bij het Central Veterinary Institute (CVI) ging over de Afrikaanse varkenspest. Daarnaast heeft zij als onderzoeker gewerkt bij het Plum Island Animal Disease Center in de Verenigde Staten. In haar huidige functie als onderzoeker R&D werkt Helena aan projecten over de Afrikaanse varkenspest.    

   
remco dijkman

Remco Dijkman
Molecular Biologist, GD

Dr. Guillaume Counotte is senior onderzoeker op de afdeling Research & Development (R&D)bij Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en heeft Biochemie gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en is in 1981 gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht. Zijn promotieonderzoek ging over pensfermentatie bij koeien. In 1998 werkte hij bij Eurotox. Als Europees Toxicoloog richtte hij zich hoofdzakelijk op veterinaire toxicologie en met name op spoorelementen, veevoeder en drinkwater. In zijn huidige functie als senior onderzoeker R&D werkt Guillaume aan projecten over biomarkers in relatie tot duurzame veehouderij en gezonde dieren. Drinkwater voor dieren is namelijk een onderbelicht aspect van diergezondheid. Recente studies gaan dan ook over de risico’s van slecht drinkwater.

   
guillaume cuonotte

Guillaume Counotte
Toxicologist, GD

Dr. Remco Dijkman is sinds 2010 onderzoeker op de afdeling Research & Development (R&D)bij Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Na zijn studie moleculaire biologie was Remco van 2000 tot 2006 werkzaam op de afdeling Dermatologie van het Leids Universitair Medisch Centrum en werkte aan de genetica van primaire huidlymfomen. Van 2007 tot 2010 werkte hij bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als moleculair bioloog aan de ontwikkeling van moleculair diagnostische testen voor voedselpathogenen. In zijn huidige functie richt Remco zich hoofdzakelijk op de ontwikkeling van nieuwe diagnostische testen en moleculaire typeringstechnieken voor virale en bacteriële infecties.


quote


VIP-Sponsors:
trouw nutritionhipraevonik

Ster-sponsors:
impex preferent kibig dutchman

Begunstigers:
exitusde varkenspraktijkrobatriple airinvemsdkantersboehringer ingelheimab brabantbio securityharpiems schippersGeling advies

Initatiefnemers:

coppnespic
Ondersteund door:

boerderij