hogere varkensgezondheid

 

Voorafgaand aan het praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid zal er een speciale dierenartsensessie plaatsvinden. Welke vernieuwingen op het gebied van laboratoriumdiagnostiek kunt u in de toekomst verwachten? En wat betekent dat in de dagelijkse praktijk? In de dierenartsensessie zoomen drie onderzoekers van GD in op het onderwerp diagnostiek. Accreditatiepunten zijn in aanvraag.

10.00 Ontvangst
   
10.15 Welkomstwoord door dagvoorzitter
   
10.30

Biggen vaccineren: hoe kiest u het juiste moment? 
Helena Ferreira, onderzoeker R&D

Helena Ferreira bespreekt een aantal strategieën om het optimale vaccinatiemoment bij biggen te bepalen. Dit moment blijkt in de praktijk namelijk lastig vast te stellen omdat maternale antilichamen, die na biestopname tijdelijk in biggen aanwezig zijn, de aanmaak van nieuwe antilichamen door vaccins kunnen verstoren. De verhouding tussen de hoeveelheid maternale en vaccin-geïnduceerde antilichamen bepaalt of de biggen voldoende bescherming krijgen.

   
11.15

Innoveren met DNA
Remco Dijkman, onderzoeker R&D (moleculaire biologie/diagnostiek)

Het gebruik van antibiotica voor de behandeling van darminfecties bij landbouwhuisdieren staat onder druk. Gelukkig zijn er steeds meer vaccins en voeder additieven om darmproblemen aan te pakken. Voor de juiste inzet en evaluatie van uw vaccinatiestrategie is een eenduidige diagnose steeds belangrijker. Remco Dijkman bespreekt de verschillende fasen in het ontwikkelen van pakketten voor verschillende leeftijdscategorieën. Hij vertelt onder andere over een nieuw PCR-pakket voor darmproblematiek bij zuigende en gespeende biggen.

   
12.00

Biomarkers voor weerbaarheid
Guillaume Counotte, onderzoeker R&D (toxicologie)

“Life is not about how fast you run, or how high you climb, but how well you bounce.” Zo luidt een bekende levens spreuk, die volgens Guillaume Counotte ook goed van toepassing is op varkensgezondheid. Hij legt uit hoe we met behulp van biomarkers (zoals acute-fase-eiwitten) van losse, individuele klinisch-chemische bepalingen naar een nieuwe, meer bedrijfsmatige aanpak kunnen gaan. Zo kunt u als dierenarts de varkensgezondheid, uitgedrukt in ‘weerbaarheid’ op bedrijven monitoren.

   
12.45 Lunch

De deelnameprijs voor de dierenartsensessie bedraagt €249,- p.p. excl. btw. U heeft dan ook vrij toegang tot het middagprogramma van Hogere Varkensgezondheid.


quote


VIP-Sponsors:
trouw nutritionhipraevonik

Ster-sponsors:
impex preferent kibig dutchman

Begunstigers:
exitusde varkenspraktijkrobatriple airinvemsdkantersboehringer ingelheimab brabantbio securityharpiems schippersGeling advies

Initatiefnemers:

coppnespic
Ondersteund door:

boerderij