Foto: Bert Jansen VarkensFoto

Zeugen volautomatisch wegen en voeren

Willie Gijsbers weegt als eerste zeugenhouder continue alle dragende zeugen via de voerstations. Met de data wil hij de voergift optimaliseren. Voeren doet hij bij alle zeugen met volautomatische dosaters.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De weegunit hangt op elektronische weegstaven, die de data doorgeven aan een centrale computer. Het systeem herkent de zeug en weegt 15 keer per seconde. Uit proeven met een gewone weegschaal blijkt het systeem nagenoeg 100% nauwkeurig.

Automatisch wegen klinkt eenvoudig, maar dat is het niet; de beweging en ongelijke gewichtsverdeling maakt het lastig. Sinds begin dit jaar is Gijsbers het Nederlandse proefbedrijf voor Nedap die een werkend weegsysteem aan het finetunen is.

In zijn nieuwe stal staan 750 zeugen in groepshuisvesting met 2 x 6 voerstations. Na het vreten gaan alle zeugen door een centrale gang terug in het groepshok. Ze lopen dan over een volautomatische weegschaal die van elke zeug het gewicht bepaald.

Willy Gijsbers (49) heeft in Loosbroek (N.-Br.) op de thuislocatie circa 1.000 PIC-zeugen en 1.700 vleesvarkens (PIX x 408); op een tweede locatie staan nog 250 zeugen. Twee jaar geleden bouwde hij op de thuislocatie de nieuwe stal voor 1.000 zeugen. Foto's: Bert Jansen

Als zeugen in de kraamstal komen, worden de oornummers elektronisch gekoppeld aan een uniek nummer van de voerdosator. Het zijn volgens de varkenshouder eenvoudige handelingen die weinig extra arbeid vragen.

Ook in de kraamstal hangen deze dosators. De zeugen krijgen 7 keer per dag hun portie voer. Gijsbers kan met de automatisering de eerste dagen secuur voeren en het voerschema opbouwen. Door meerdaags te voeren kan hij op het einde meer voer kwijt.

Om de voercurves tot hun recht te laten komen, worden alle zeugen gevoerd met automatische dosators. In de dekstal krijgen de zeugen 5 keer per dag een portie voer. Via een app op de telefoon kan Gijsbers de hoeveelheid telkens plussen of minnen.

De data is op meerdere manieren bruikbaar. Gijsbers krijgt een melding als een zeug afwijkt van de verwachtte gewichtsontwikkeling. Ook dient het als basis voor de voercurves, die hij zoveel mogelijk per individuele zeug maakt.

Als alles optimaal werkt verwacht Gijsbers secuurder en daardoor goedkoper te kunnen voeren. Ook voorziet hij door het wegen van zeugen en passende voerschema s een juiste conditie, betere technische resultaten en meer vitale biggen.

Beheer
WP Admin