Foto: Jan Willem Schouten VarkensFoto

Bonte Bentheimers: langzame groeiers met smaak

Majola van Dijk en Ron Gelderman houden op Hoeve De Bonte Bentheimer in Spankeren (Gld.) Bonte Bentheimers, een zeldzaam varkensras.

Hun veestapel is nog in de opbouwfase. Bijzonder: ze houden alle dieren in één groep. Majola en Ron vermarkten het vlees zelf via een eigen streekwinkel. Een zorgtak vult het bedrijf aan.

  • Majola van Dijk en Ron Gelderman komen uit de horeca. In Hall hielden ze als hobby al Bonte Bentheimers. Het vlees van dit ras smaakt volgens hen superieur. In november verhuisden ze naar Spankeren, waar ze de varkens nu beroepsmatig houden, in combinatie met een streekwinkel, biologische teelt van onder meer aardbeien en aardappelen en een kleinschalige dagbesteding voor zorgcliënten. - Foto's: Jan Willem Schouten

    Majola van Dijk en Ron Gelderman komen uit de horeca. In Hall hielden ze als hobby al Bonte Bentheimers. Het vlees van dit ras smaakt volgens hen superieur. In november verhuisden ze naar Spankeren, waar ze de varkens nu beroepsmatig houden, in combinatie met een streekwinkel, biologische teelt van onder meer aardbeien en aardappelen en een kleinschalige dagbesteding voor zorgcliënten. – Foto’s: Jan Willem Schouten

  • Majola is verantwoordelijk voor de varkens en de teelten. Er lopen op de hoeve ook Chaamse en Welsumer hoenderen rond. Ook komt er nog een koppel zeldzame koeien. “We kiezen bewust voor zeldzame huisdierrassen, omdat we bezoekers willen laten zien hoe de dieren vroegen werden gehouden. Door die authentieke beleving hopen we dat mensen gaan inzien welke rol je als consument in de voedselketen hebt.”

    Majola is verantwoordelijk voor de varkens en de teelten. Er lopen op de hoeve ook Chaamse en Welsumer hoenderen rond. Ook komt er nog een koppel zeldzame koeien. “We kiezen bewust voor zeldzame huisdierrassen, omdat we bezoekers willen laten zien hoe de dieren vroegen werden gehouden. Door die authentieke beleving hopen we dat mensen gaan inzien welke rol je als consument in de voedselketen hebt.”

  • Beer Knoepert staat apart van de zeugen en biggen. Hij krijgt dagelijks een voerbal. “Op die manier blijft de beer actief en heeft hij afleiding. Knoepert is helemaal in originele staat: met tanden, staart en de kenmerkende oren.” Nieuwe foklijnen worden via de beren geïntroduceerd. Het betekent dat we elke twee jaar een andere beer moeten gaan inzetten, Dat vind ik wel jammer, want dan moet je er steeds weer afscheid van nemen.”

    Beer Knoepert staat apart van de zeugen en biggen. Hij krijgt dagelijks een voerbal. “Op die manier blijft de beer actief en heeft hij afleiding. Knoepert is helemaal in originele staat: met tanden, staart en de kenmerkende oren.” Nieuwe foklijnen worden via de beren geïntroduceerd. Het betekent dat we elke twee jaar een andere beer moeten gaan inzetten, Dat vind ik wel jammer, want dan moet je er steeds weer afscheid van nemen.”

  • In de wei lopen 3 zeugen en 20 biggen bij elkaar in één groep. Binnen twee jaar zullen dat 4 zeugen en in totaal 80 biggen zijn. “Wij vinden het een uitdaging om de varkens in één groep te houden. Bonte Bentheimers is een rustig, vriendelijk ras. Als er geen voernood is, kunnen ze prima door elkaar staan.”

    In de wei lopen 3 zeugen en 20 biggen bij elkaar in één groep. Binnen twee jaar zullen dat 4 zeugen en in totaal 80 biggen zijn. “Wij vinden het een uitdaging om de varkens in één groep te houden. Bonte Bentheimers is een rustig, vriendelijk ras. Als er geen voernood is, kunnen ze prima door elkaar staan.”

  • De varkens krijgen in de stal onbeperkt biologische brok en water. Ze kunnen vrij in- en uitlopen. “Doordat er geen competitie is, krijgen ze allemaal voldoende voer binnen.” Als de biggen na een jaar 140 kilo zijn, gaan ze naar een zelfslachtende slager in Zelhem.

    De varkens krijgen in de stal onbeperkt biologische brok en water. Ze kunnen vrij in- en uitlopen. “Doordat er geen competitie is, krijgen ze allemaal voldoende voer binnen.” Als de biggen na een jaar 140 kilo zijn, gaan ze naar een zelfslachtende slager in Zelhem.

  • De varkens hebben het keurmerk ‘Echte Bonte Bentheimers’. Dat betekent dat de zeugen maximaal twee keer per jaar worden gedekt, zo veel mogelijk buiten in de wei moeten staan en de biggen niet voor de negen maanden geslacht mogen worden. Daaraan voldoet de hoeve ruimschoots.

    De varkens hebben het keurmerk ‘Echte Bonte Bentheimers’. Dat betekent dat de zeugen maximaal twee keer per jaar worden gedekt, zo veel mogelijk buiten in de wei moeten staan en de biggen niet voor de negen maanden geslacht mogen worden. Daaraan voldoet de hoeve ruimschoots.

  • Tegen het advies in lieten Ron en Majola de oude kippenschuren staan. Zij vinden deze goed passen op het ouderwetse gemengde bedrijf wat zij een moderne invulling geven. “We hebben één koppel Chaamse hoenderen en sinds kort ook Welsumer hoenderen. Die groeien wat sneller dan de Chaamse. Dat is bedrijfsmatig wat interessanter.”

    Tegen het advies in lieten Ron en Majola de oude kippenschuren staan. Zij vinden deze goed passen op het ouderwetse gemengde bedrijf wat zij een moderne invulling geven. “We hebben één koppel Chaamse hoenderen en sinds kort ook Welsumer hoenderen. Die groeien wat sneller dan de Chaamse. Dat is bedrijfsmatig wat interessanter.”

  • Ron en Majola vermarkten het biologische varkensvlees zelf. De slager maakt pakketten met onder meer schouderkarbonades, ribkarbonades en gehakt in één- en tweepersoonsverpakkingen. Die worden in de winkel verkocht. Binnenkort gaat de verkoop ook online, in de vorm van diepgevroren pakketten.

    Ron en Majola vermarkten het biologische varkensvlees zelf. De slager maakt pakketten met onder meer schouderkarbonades, ribkarbonades en gehakt in één- en tweepersoonsverpakkingen. Die worden in de winkel verkocht. Binnenkort gaat de verkoop ook online, in de vorm van diepgevroren pakketten.

  • Majola en Ron kozen ook voor de Bonte Bentheimers vanwege de smaak van het vlees. “We hadden tot enkele jaren terug een restaurant. We houden erg van karbonade, maar een echt lekkere, smaakvolle, ouderwetse karbonade was niet meer te vinden.” Na een zoektocht door heel Nederland kwamen drie zeldzame varkensrassen in aanmerking voor de ‘ouderwetse karbonadesmaak’. “Uit blinde proeverijen kwam de Bonte Bentheimer als onbetwist de lekkerste uit de bus.”

    Majola en Ron kozen ook voor de Bonte Bentheimers vanwege de smaak van het vlees. “We hadden tot enkele jaren terug een restaurant. We houden erg van karbonade, maar een echt lekkere, smaakvolle, ouderwetse karbonade was niet meer te vinden.” Na een zoektocht door heel Nederland kwamen drie zeldzame varkensrassen in aanmerking voor de ‘ouderwetse karbonadesmaak’. “Uit blinde proeverijen kwam de Bonte Bentheimer als onbetwist de lekkerste uit de bus.”

  • Een nu nog bescheiden biologische tuinbouwafdeling maakt het gemengde bedrijf compleet. Op dit moment gaat het vooral om arbeien en aardappelen. Bezoekers mogen zelf aardbeien plukken.

    Een nu nog bescheiden biologische tuinbouwafdeling maakt het gemengde bedrijf compleet. Op dit moment gaat het vooral om arbeien en aardappelen. Bezoekers mogen zelf aardbeien plukken.

  • In de oude melkput blijft het lekker koel. Hier komt dan ook de opslag van de aardappelen.

    In de oude melkput blijft het lekker koel. Hier komt dan ook de opslag van de aardappelen.

  • Ron werkte voordat hij samen met Majola Hoeve De Bonte Bentheimer begon al fulltime in de dagbesteding voor zorgcliënten. Hij is nu ook verantwoordelijk voor deze tak op het bedrijf. Nu zijn er op weekbasis vier cliënten, uit te breiden topt maximaal acht. “We willen het kleinschalig houden”, zegt Ron.

    Ron werkte voordat hij samen met Majola Hoeve De Bonte Bentheimer begon al fulltime in de dagbesteding voor zorgcliënten. Hij is nu ook verantwoordelijk voor deze tak op het bedrijf. Nu zijn er op weekbasis vier cliënten, uit te breiden topt maximaal acht. “We willen het kleinschalig houden”, zegt Ron.

Beheer
WP Admin