Foto: Bert Jansen VarkensFoto

Brandveilige stal voor varkens, personeel en burgers

Kees van der Meijden herbouwde na de brand in 2013 zijn bedrijf met een nieuwe stal. Deze is toegankelijk voor burgers en is ingericht voor een hoge gezondheid en het opleiden van personeel. Bij alles is nagedacht over het voorkomen van brand.

Met VPO (Vakbekwaam Personeel Oirschot) worden jongeren opgeleid tot agrarische werknemers. Ze worden ook voor werk in andere sectoren opgeleid. Kees verzorgt ook trainingen voor zijn bedrijf VON (Varkenshouderij Opleidingscentrum Nederland).

De lucht komt in de afdeling via openingen in de tussenwanden. De verse lucht komt dichtbij de koppen van de zeug. Als de stroom uitvalt, ontstaat een natuurlijke trek in de afdeling, waardoor er altijd voldoende verversing plaatsvindt.

De warmeterugwinning in de technische ruimte. Deze ruimte heeft de deur aan de voorkant van het erf, zodat monteurs niet in het bedrijf hoeven.

1 Kees van der Meijden (51) houdt in Oirschot (Noord-Brabant) circa 1.000 zeugen. Naast de varkens heeft Van der Meijden zeven andere bedrijven, waaronder een loonbedrijf en boomkwekerij. Twee bedrijven (VPO en VON) zijn gericht op opleidingen. - Foto's: Bert Jansen

In 2013 werd het bedrijf getroffen door een grote brand. Drie jaar later heeft het enorme gat tussen de resterende stallen plaatsgemaakt voor een moderne varkensstal met bijzondere uitstraling en faciliteiten.

Aan de binnenkant is het bedrijf gericht op hoge gezondheid (SPF). Zo is er een strikt hygiëneprotocol en een professionele doucheruimte. Ook faciliteiten voor het opleiden van mensen en brandveiligheid kregen veel aandacht.

De stal telt vijf afdelingen voor kraamzeugen. Biggen gaan na het spenen van het bedrijf. Er is alles aan gedaan om het risico op brand te minimaliseren. Muren zijn van steen en materialen hebben een hoge brandvertraging. Leidingen hangen los van het plafond en de muur.

In een extra ventilatiekoker opent automatisch een klep als de stroom uitvalt. Door de natuurlijke trek vindt voldoende luchtverversing plaats. Een noodaggregaat is daarom niet nodig.

Zelfs de roosters zijn van een speciale hoge brandklasse.

Het hele bedrijf is voorzien van een eigen ontworpen nevelinstallatie. Deze springt aan zodra de temperatuur binnen vijf seconden met 7 graden stijgt. Het systeem is gelukkig nog niet nodig geweest.

Aangezien de brand was ontstaan in de luchtwasser, wilde hij per se een ander emissiearm systeem; zonder stroom en zonder een luchtkanaal dat de brand over de hele stal kan verspreiden. Hij installeerde een koeldek in de put, met warmteterugwinning.

Via een raam kunnen burgers de zeugen en biggen bekijken. Nieuwsgierigen krijgen van Wilma - die over de uitbating van het boerenterras gaat - uitleg over de varkenshouderij. Contact met burgers vinden ze belangrijk bij alles wat ze doen, vertelt Kees.

Aan de voorkant van de nieuwe stallen is een commerciële ruimte met een boerenterras gemaakt. Burgers kunnen een kopje koffie drinken of een klein hapje eten. Ook zijn er meerdere ruimtes voor vergaderingen of opleidingen.

Beheer
WP Admin