Foto: Koos Groenewold VarkensFoto

Luxe verblijf voor Beter Leven-biggen

Familie Van den Berg bouwde wegens ruimtegebrek nieuw voor 1.200 biggen.

Op de zolder van de biggenstal staat een warmtewisselaar waar de inkomende lucht wordt opgewarmd door de afdelingslucht die de stal verlaat. Jaarrond gaat het luchtvolume voor minimumventilatie door de wisselaar. In de wintermaanden betreft dit vaak alle inkomende lucht. De inkomende lucht wordt opgewarmd tot circa 5 graden onder de afdelingstemperatuur. Voor de 0,6 kilowatt energie krijgt de boer 48 kilowatt terug, claimt ontwerper Van de Glind Regeltechniek & Elektra

In het voorjaar en de zomer wordt ook frisse lucht aan de zijkant van de stal gehaald. Een ventilatiedoek met daarachter openingen in de vorm van haaientanden voorkomt overdruk in de stal. Ook onder de luchtinlaat zit een dorpel om te voorkomen dat de luchtdruk binnen te hoog wordt.

In de wintermaanden komt de meeste stallucht via een ventilator in de topgevel binnen en wordt dan door de warmtewisselaar geblazen. Het vermogen van de ventilator is 0,6 kilowatt

De vlinderbuis zit exact boven de ligplaats van de biggen. Als de enkele vlinderbuis warm is, ondersteunt deze het gewenste luchtbewegingspatroon.

Boven de mestput, over de hokafscheiding, is een plaat gemaakt. Dit schap voorkomt thermiek en biedt extra oppervlakte voor frisse lucht om in de afdeling te komen.

De inkomende, geconditioneerde lucht zakt boven de controlegang omlaag, warmt dan op en vloeit ter hoogte van de hokafscheiding in de hokken. De triplexplaat van circa 0,5 meter breed die verticaal boven het hart van de controlegang aan het plafond hangt, stuurt de lucht in de juiste richting en voorkomt luchtval op de biggen.

De frisse lucht komt op twee plaatsen via het plafond in de afdeling: achterin, boven het gietijzeren rooster en middenin boven de controlegang en het waterkanaal.

De bolle vloer met 7% afschot is zelf gestort. De vloer wordt egaler warm omdat er meer verwarmingsslangen in zitten dan met prefab-delen De vloer is half dicht. Voorin is een waterkanaal met kunststof rooster, achterin bevindt zich het mestkanaal met gietijzer rooster. Gietijzer is slijtvast en koel en nodigt daarom de biggen uit te mesten boven de put.

Direct na opleg wordt enige tijd voer verstrekt in voerkommen. Voerovergangen verlopen geleidelijk, uitgesmeerd over twee dagen. Een bewuste keuze is ook voer en water gescheiden te verstrekken. Het komt de voeropname ten goede, is de ervaring van de varkenshouder.

Aan het eind van de ringleiding zit in elke afdeling een aftappunt. Na elke ronde wordt de leiding doorgespoeld. Ook 's ochtend laat de varkenshouder ze even doorspoelen.

Door de stal lopen twee voerleidingen. De biggen krijgen vier soorten voer: twee dagen prestarter, tot twaalf dagen speenkorrel, dan biggenkorrel en vanaf week vier na spenen startkorrel.

Met de bestaande stal erbij zit de jonge varkenshouder voorlopig ruim in de biggenplaatsen. Als hij op vrijdag biggen levert, gaat de afdeling op woensdag weer vol. 'Op zaterdag komt een hulp de biggenafdeling reinigen. De afdeling staat dus vijf dagen leeg voor reiniging, ontsmetting en drogen.

De biggen liggen op 0,4 vierkante meter. De stal voldoet aan de Beter Leven-voorwaarden voor 1 ster van de Dierenbescherming. Meer ruimte komt de diergezondheid ten goede, ervaart de zeugenhouder.

Varkenshouder Henri van den Berg werkt een klein jaar in zijn nieuwe biggenstal met 1.200 plaatsen. Bij de bouw van de stal is steeds uitgegaan van wat goed is voor de biggen, niet wat het goedkoopst is. - Foto's: Koos Groenewold

De waterleiding is een ringleiding. Die is dus volledig door te spoelen, zonder doodlopende einden.

Henri van den Berg (33) in De Glind (Gelderland) runt een vermeerderingsbedrijf met 550 Topigs 20-zeugen maal Top Select-eindbeer. De biggen worden allemaal verkocht. Van den Berg kocht het bedrijf in 2010 en runt dit in maatschap met zijn schoonvader.

Beheer
WP Admin